U fokusu

peru teško pogođen pandemijom

Peru: Donesen zakon o zaštiti trudnica na radnom mjestu u vrijeme COVID-19 krize

Peru: Donesen zakon o zaštiti trudnica na radnom mjestu u vrijeme COVID-19 krize

Pixabay

Predsjednik Perua, Martin Vizcarra, potpisao je u srijedu izmjenu zakona o zapošljavanju kako bi se osigurala zaštita trudnica i dojilja tijekom pandemije COVID-19.

Izmjenom je utvrđeno je da tijekom pandemije poslodavci moraju omogućiti rad na daljinu za trudnice i dojilje. Ako u takvim okolnostima one nisu u mogućnosti obavljati dosadašnje zadatke, poslodavac je dužan dodijeliti druge ili omogućiti privremeno izbivanje.

7. rujna, peruanski Kongres usvojio je u srijedu potpisane izmjene nakon peticije Narodne poljoprivredne fronte Perua (Frepap).

Tijekom rasprave o zakonu, zastupnica i članica Frepapa Maria Teresa Cespedes naglasila je da su trudnice među najosjetljivijim skupinama tijekom pandemijske socijalne i ekonomske krize.

Ured pučkog pravobranitelja također je podržao prijedlog izmjena zakona i rekao da će nadgledati njegovo poštivanje “u trenutnom kontekstu gospodarskog oporavka i djelomičnog nastavka aktivnosti budući da se mora očuvati integritet i prava trudnica i dojilja”.

Novi prijedlog izmjena zakona slijedi smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o osiguranju hitnosti zaštite trudnica od zaraze tijekom zdravstvene krize zbog COVID-19.

Peru je teško pogodila pandemija, s 835.662 slučaja COVID-19 i 33.009 smrtnih slučajeva, kako je izviješteno u četvrtak.