U fokusu

Peščanik te treba – doniraj, podrži – osim ako ti je dobro, onda ništa!

Peščanik te treba – doniraj, podrži – osim ako ti je dobro, onda ništa!

Pre 10 godina odlučile smo da osnujemo nezavisnu produkciju – jedino tako Peščanik je mogao da nam obezbedi slobodu da radimo isključivo u skladu sa svojom savešću i svojim sposobnostima, pišu svojim čitateljima i čitateljicama urednice Peščanika. Traže donacije kako bi svoj neovisan i važan rad mogle nastaviti, a mi vas pozivamo da im u tome pomognete.

Uplate u RSD           Uplate u Eurima        Uplate u USD

U nastavku pročitajte ostatak njihova pisma javnosti.

“Sve dobre i loše odluke koje smo donele u ovih 10 godina – naše su odluke. Pretnje i pritisci nisu imali nikakvu ulogu u našem radu, a finansijska nezavisnost od države – što u slučaju Srbije uvek znači od vladajućih partija i njihovih oligarha – učinila nas je otpornim i na finansijske ucene. Tu vrstu nezavisnosti dugujemo našim donatorima. Zahvaljujući njima, ali i velikom broju saradnika koji volonterski pišu, prevode, snimaju, montiraju, zastupaju nas pred sudom… Peščanik je bio ne samo slobodan, nego je objavio više od 15.000 tekstova, 10 puta povećao broj posetilaca sajta i višestruko proširio broj saradnika.

U poslednje dve godine stvari su se promenile – većina donatora je znatno smanjila podršku nezavisnim medijima kao što je Peščanik. U isto vreme počinju stalni napadi na naš sajt: u nekoliko navrata on je obaran a tekstovi brisani. Na krivične prijave niko nije reagovao. Za nas je to značilo sve veće ulaganje u odbranu sajta, tako da su troškovi njegove zaštite i održavanja porasli tri puta. Verujemo da je upravo to i bio cilj organizatora napada – finansijsko iscrpljivanje nezavisne produkcije koja provereno nije podložna pritiscima i ucenama, a više nema podršku većine stranih donatora.

I dalje ćemo tražiti podršku donatora, a više od polovine svih sadržaja Peščanika biće urađeno na volonterskoj osnovi. Međutim, prvi put moramo i vas da molimo za pomoć. Nekoliko puta do sada Peščanik je bio u teškoj situaciji, ali smo tada mislile da je važno da ostanemo verne stavu da svako treba da radi svoj posao – vi da činite sve što je u vašoj moći da dobro radite svoj posao, a mi da obezbedimo sve što je potrebno da Peščanik bude pristojan medij. Mi svoj deo pogodbe nismo više u stanju da ispunimo bez vaše pomoći. Sa sredstvima kojima raspolažemo ne možemo da platimo iznajmljivanje servera i zaštitu sajta, agencijske vesti, fotografije, radni prostor, elementarne komunikacijske troškove. Vaše donacije bi omogućile ne samo da se uspešno branimo, nego i da više vremena posvetimo svom poslu – umesto neuspešnoj potrazi za grantovima.

Možda Srbija Vašingtonu, Briselu i Berlinu izgleda kao stabilna i demokratska zemlja, ali i vi i mi znamo da to nije istina. Zbog onoga što je bilo, što jeste, i što će tek biti u ovoj zemlji, Peščanik će opstati, ali je pitanje da li ćemo morati da redukujemo sadržaj i smanjimo zaštitu sajta.

Pozivamo vas da nam pomognete da sačuvamo ovu slobodnu teritoriju na koju svakoga dana stupa oko 20.000 građana.”

Unapred zahvalne,
Svetlana Lukić i Svetlana Vuković