U fokusu

"Majka ima pravo znati"

Peticija za sankcioniranje liječnice Milice Ikonomove

Peticija za sankcioniranje liječnice Milice Ikonomove

Prije samo nekoliko dana, točnije 31. srpnja, na Facebooku je osnovana grupa “Majka ima pravo znati”.

Do danas, grupa je okupila preko 4.000 članova/ica.

Grupa je osnovana s ciljem kako bi mlade majke koje su rodile u sisačkoj općoj bolnici Dr Ivo Pedišić razmijenile svoja iskustva tijekom boravka u bolnici, posebno one čija su djeca bila u nadležnosti neonatologinje dr. Milice Ikonomove. Vrlo brzo se uspostavilo da je veliki broj mladih majki ogorčen radom imenovane liječnice.

Niz zastrašujućih svjedočanstava mladih majki i očeva, čija su djeca bila pod skrbi dr. Ikonomove možete pročitati u navedenoj grupi.

Grupa je ubrzo prerasla u građansku inicijativu istog naziva koja je uputila online peticiju pod istim nazivom sa zahtjevom mjerodavnim institucijama da se odmah pokrene postupak istrage cjelokupnog rada i postupanja dr. Milice Ikonomove.

Napomenimo da je rodilište sisačke OB dr. Ivo Pedišić obnovljeno 2010. godine kao županijsko rodilište koje budućim majkama Sisačko-moslavačke županije omogućuje porođaj u izvrsnim uvjetima, uz vrhunske liječnike i medicinsko osoblje, cjelodnevni boravak novorođenčadi uz majku, a kao ustanova koja potiče dojenje, ponijelo je i status rodilišta prijatelja djece.

Međutim, unatrag 2-3 godine, otkako je u OB Sisak zaposlena kao neonatologinja dr Milica Ikonomova, sve više žena iz Sisačko-moslavačke županije, traže način kako bi rodile u Zagrebu (ili negdje drugdje) jer su se županijom proširile priče mladih rodilja o neugodnim iskustvima  s imenovanom liječnicom. Prema saznanjima do kojih smo došli (kako se navodi u peticiji), spomenuta liječnica otišla je i korak dalje: omalovažava kolege s kojima radi (dovodi u pitanje stručnost kolega omalovažavajući njihov rad i to pred rodiljama, izmišlja nalaze i prepravlja tuđe nalaze – Apgar score i slično. Ginekolozima, kao niti majkama ne daje točne informacije o stanju djece, novorođenčad rutinski izvrgava često i vrlo invazivnim, a kasnije se ispostavlja potpuno nepotrebnim pretragama  (višestruko vađenje hemokultura, urinokultura, brisova zvukovoda, aspirata želuca i drugih kojekakvih uzoraka) – što nanosi bol, patnju i nelagodu bebama, ugrožava  njihovo zdravlje i sigurnost, te uznemirujuće djeluje na njihove majke, a u ova teška vremena bespotrebno dodatno opterećuje i troši ionako nikad dovoljna financijska sredstva bolnice. Uz sve to, izrazito je neljubazna, a u komunikaciji pokazuje nedostatak profesionalnog ophođenja s pacijenticama (pacijentice ne persira jer su mlađe od nje, pa im govori ‘ti’, koristi pogrdne izraze i nerijetko psuje, ponižava majke i obraća im se na način koji nikako nije primjeren niti u privatnim odnosima, a kamoli u odnosu liječnik-pacijent), navodi se u online peticiji.

Također, peticijom se traži da se do dovršetka temeljite stručne provjere rada od za to predviđenih institucija onemogući Milici Ikonomovoj pristup novorođenoj djeci u sisačkom rodilištu. Ukoliko se pritužbe roditelja i medicinskog osoblja pokažu utemeljene, isto tako se traži sankcioniranje odgovornih za toleriranje njenog štetnog postupanja, kao i zanemarivanje pritužbi unatoč višestrukim upozorenjima na ugrožavanje zdravlja i života novorođene djece.

Online peticiju u cijelosti možete pročitati te je potpisati ovdje.