U fokusu

Na globalnoj razini žene godišnje zarađuju gotovo duplo manje od muškaraca

Plaće muškaraca i žena izjednačit će se za 118 godina

Plaće muškaraca i žena izjednačit će se za 118 godina

Svjetski ekonomski forum (WEF) vjeruje da će trebati još 118 godina da se na globalnoj razini izjednače plaće muškaraca i žena i pritom navodi Hrvatsku kao jednu od zemalja koja u tom segmentu najviše nazaduje.

WEF je u četvrtak objavio godišnje izvješće o ravnopravnosti spolova za 2015. godinu. Ono uključuje 145 zemalja i prati ravnopravnost spolova prema četiri ključna područja: ekonomskom, političkom, obrazovnom i zdravstvenom.

Izvješće pokazuje da žene danas zarađuju onoliko koliko su muškarci zarađivali 2006. godine. Već se godinama ne ostvaruje napredak u smanjenju razlike u plaćama među spolovima, tvrdi vodeća autorica istraživanja Saadia Zahadi, iako je 250 milijuna žena više na tržištu rada nego prije deset godina.

WEF naglašava da žene danas na globalnoj razini godišnje zarađuju 10.400 eura u usporedbi s 19.400 eura koliko se plaća muškarcima.

Na vrhu liste zemalja s najmanjom razlikom u plaćama su, očekivano, nordijske zemlje – Island, Norveška, Finska i Švedska. “Te zemlje imaju najbolju obiteljsku politiku na svijetu. Njihovi sustavi srkbi za djecu najbolji su na svijetu, a imaju i najbolje zakone o porodiljnom dopustu majki i očeva”, kaže Zahadi.

Na petom mjestu ljestvice je Irska, a na visokom devetom Slovenija.

Hrvatska se uz Mali, Jordan, Slovačku i Šri Lanku ističe među zemljama koje su najviše nazadovale. Hrvatska je u izvješću iz 2007. bila na 16. mjestu u svijetu i od tada na ljestvici kontinuirano pada. Sada je 59. s ocjenom 0,708 (0 predstavlja nejednakost, a 1 jednakost). 

WEF ističe da se u posljednjem desetljeću jaz između muškaraca i žena najviše smanjio u obrazovanju. Sada u 98 zemalja studira više žena nego muškaraca, ali to, napominje Zahadi, ne odražava na plaćama jer žene u mnogo manjoj mjeri dolaze do vodećih pozicija u poslovnom ili političkom svijetu. Po WEF-u, u samo tri zemlje svijeta ima više žena nego muškaraca na vodećim pozicijama – u Kolumbiji te na Filipinima i Fidžiju.

Zahadi vjeruje da rješenje za taj problem leži u promjeni stava u kući, a ne samo u vladama ili u velikim kompanijama. “Ukoliko ne počnemo mijenjati kulturu oko podjele rada u kući, žene će uvijek imati dodatni teret. A to znači da neće imati mogućnosti probiti se do vodećih pozicija”, rekla je.