U fokusu

zahtjevi platforme

Platforma za reproduktivnu pravdu: Zahtijevamo besplatan pobačaj i kontracepciju te ukidanja priziva savjesti

Platforma za reproduktivnu pravdu: Zahtijevamo besplatan pobačaj i kontracepciju te ukidanja priziva savjesti

Potaknute načinom na koji je tema reproduktivnih prava, a posebno prava na izbor, obrađivana i prikazivana u predizbornoj kampanji, prije svega kroz manje ili više otvoreno pozivanje na zabranu pobačaja “upakirano” u frazu o zaštiti života od začeća, a onda i nešto ublaženijom retorikom kroz prijedlog o obveznom savjetovanju koje bi dodatno ograničilo pravo na pobačaj, Platforma za reproduktivnu pravdu ponavlja još jednom svoje zahtjeve:

1) Besplatan i siguran pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu za izvođenje ovog zahvata, uključujući i medikamentozni pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama.

2) Dovoljan broj ginekoloških timova u primarnoj zdravstvenoj skrbi kako bi sve žene imale pristup zdravstvenoj zaštiti,  kao i dovoljan broj ginekoloških ambulanti opremljenih za pregled žena s invaliditetom.

3) Zdravstveni sustav mora poštovati prije svega prava pacijentica, bez nametanja obaveznih savjetovanja i perioda čekanja, što je samo jedna od metoda ograničavanja prava na pobačaj.

4) Ukidanje tzv. priziva savjesti ginekologa/inja, medicinskog osoblja i farmaceuta/kinja kojim javnozdravstveni sustav uskraćuje primarnu zdravstvenu skrb u navodno sekularnoj državi.  U Hrvatskoj i dalje svatko, pod bilo kojim uvjetima, može uložiti prigovor savjesti dok posljedice snose jedino pacijentice. To je nedopustiva praksa kojom se zloupotrebljava moć privilegiranih s dalekosežnim i višeslojnim posljedicama za žene.     

6) Besplatna kontracepcija i pilula za dan poslije.

7) Zdravstveni odgoj temeljen na znanstvenim činjenicama i rodnoj ravnopravnosti.

Ograničavanje prava na pobačaj kroz različite prakse koje na prvi pogled zvuče bezopasno, poput savjetovanja, kada postanu obavezne također predstavljaju napad na autonomiju i integritet svake žene i opasnost za njezino psihičko i fizičko zdravlje, a naročito s obzirom na zakonski ograničen period pružanja zdravstvene usluge pobačaja na zahtjev. Ženski životi i ženska tijela ne smiju biti poligon za političke eksperimente ekstremističkih i fundamentalističkih skupina i njihovih zagovornika u političkim strankama.