U fokusu

skupljaju se donacije u lepušićevoj

Plemenita akcije studentica i studenata FPZG-a: ‘Beskućni/e i nezaposleni/e mjeseca’

Plemenita akcije studentica i studenata FPZG-a: ‘Beskućni/e i nezaposleni/e mjeseca’

Ivana Perić / Libela

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti u novu je godinu ušao s novom akcijom. Svaki će mjesec donositi jednu priču, jedno lice – BESKUĆNI/E i NEZAPOSLENI/E MJESECA. Priča i fotografija te osobe stajat će u Klubu (Lepušićeva 6) zajedno sa staklenkom u koju će posjetitelji/ce moći staviti donacije. U Klubu kažu da je cilj da konkretno (barem malo) pomognu nekome i osvijeste ljude o postojanju problema, približe priče lica kraj kojih možda prođemo više puta dnevno u gradu, ne znajući, bez zastajanja.

Za siječanj 2014. ta osoba je Ivan Janko, na ulici posljednje dvije godine, mnogi ga znaju s Ilice, kao prodavača Uličnih svjetiljki. Prodavanje Uličnih osnova je njegovih prihoda, iako je gotovo 40 godina pošteno radio i tek u šezdesetima završio na ulici. Bio je to sklop nesretnih okolnosti, uzeli su mu stan, penziju još čeka, za neke je greške i sam odgovoran, od čega ne bježi. Ne želi nikome biti na teret, ni prijateljima, ni kumovima, ni kćerima.

“Svi/e oni/e imaju svoje živote i to tako treba biti”, govori. On se sam snalazi iz dana u dan, i nada se, jer je uvijek bio pozitivac i optimista. U razgovoru s njim možete doznati mnogo toga, kroz posao je proputovao čitavu Europu i Bliski istok, i uvijek se tu i tamo kroz priču pošteno našali. Ne želi prositi, ne želi ljude vući za rukav. Rado sa svima popriča i zahvali se na kupljenim novinama. Ne posjeduje mobitel, ali bi kroz kojih tjedan – dva trebao nabaviti jedan, pa će KSFPZG tada na svojoj Facebook stranici objaviti i kontakt broj na koji ga se može dobiti osobno i pomoći.

Poruka svima je da ne budu skeptični/e, da ne osuđuju – pustite dobru stvar da bude dobra i pomognite – ostavite kunu, dvije od kave i skupit će se nešto da Ivanu zima bude lakša i da češće ima barem privremeni krov nad glavom. U mjesec dana se možda ne može promijeniti svijet, ali se može malo poboljšati nečiji život, i to je dobar početak.

Više o akciji pronađite OVDJE!