U fokusu

prvi plenum na otvorenom

Plenum FF-a: Ostavka dekana Previšića do 3. listopada i smjena rektora Borasa

Plenum FF-a: Ostavka dekana Previšića do 3. listopada i smjena rektora Borasa

HINA/ Dario GRZELJ

Na plenumu Filozofskoga fakulteta (FF) Sveučilišta u Zagrebu, održanom u srijedu navečer ispred zgrade Filozofskoga fakulteta, ponovljen je zahtjev za smjenom dekana Vlatka Previšića, zatraženo je da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada, a izglasan je i zahtjev da se smijeni rektor Boras.  

Tako je plenum, koji se trebao održati u prostorijama Filozofskoga fakulteta pod nazivom “Jedan svijet, jedna borba”, održan ‘pod vedrim nebom’. Na početku je sudionicima/ama predloženo da, “ako dođe policija i spriječi održavanje plenuma, ne pružaju otpor nego da dopuste da ih ‘odnese’ policija”. 

Naime, dekan Previšić je u srijedu navečer, uoči plenuma, zabranio njegovo održavanje u fakultetskim prostorijama i u priopćenju istaknuo kako “iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti održavanje plenuma, s obzirom na to da je riječ o političkome skupu”.

Sudionici/e plenuma odlučili su pak svojim glasovima da je ponedjeljak, 3. listopada, odnosno početak nove akademske godine 2016./2017., rok do kojega dekan Vlatko Previšić mora sam dati ostavku ili ga treba smijeniti rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, a izglasali su i da će 3. listopada navečer u 20 sati održati novi plenum.

Prema procjenama organizatora/ica, plenum je okupio oko 300 studenata/ica i podupiratelja njihovih zahtjeva, a studentice su, među ostalim, izglasale da će opstruirati sjednicu Fakultetskoga vijeća koja je zakazana za četvrtak u 11 sati. Jer, kako je istaknulo nekoliko ‘plenumaša’, sjednica Fakultetskoga vijeća ne može se održati bez studentskih predstavnika/ca. Podsjetili su da je Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentske predstavnike u Fakultetskome vijeću toga fakulteta, a jedan od sudionika osvrnuo se i na informacije iz medija kako se navedeni razlozi zbog kojih su poništeni izbori na Filozofskome fakultetu “mogu naći na barem još deset fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta”.

Plenum: Od traženja da rektor Boras preuzme odgovornost do zahtjeva za njegovom ostavkom

Od početnoga zahtjeva formuliranoga riječima da “rektor Boras preuzme odgovornost sukladno svojim ovlastima”, sudionici plenuma na kraju su izglasali i zahtjev da se smijeni rektor zagrebačkoga Sveučilišta, ali nije istaknut rok do kojega treba smijeniti rektora.

Iznesen je prijedlog da se za smjenu rektora traži potpora sveučilišnih sastavnica, odnosno uprava fakulteta. Ali, rečeno je, iako to ne bi bilo loše, sudionici plenuma usuglasili su se da će za smjenu rektora tražiti potporu studentskih zborova na sveučilišnim sastavnicama, odnosno da studentski zborovi na fakultetima budu supotpisnici zahtjeva za smjenu rektora Borasa.  

Kada je pak riječ o daljnjim postupcima studenata, iznesena su tri prijedloga  – prvi da se blokira fakultet, drugi da se blokira dekan Previšić unutar fakulteta i treći da se održi prosvjed ispred zgrade rektorata, a rezultat glasanja pokazao je da su se studentice odlučile za blokadu fakulteta.

Pri tomu je jedan od sudionika, upozorio okupljene da je blokada organizacijski zahtjevna te ih je pozvao da pomognu njezinu provedbu, ako do blokade i dođe. 

Svi koji su se uputili na plenum, mogli su vidjeti i poruke ispisane na pločniku duž ulice Ivana Lučića u koje se nalazi i zagrebački Filozofski fakultet koje pozivaju na ostavku dekana Vlatka Previšića.