U fokusu

akcija kontra 'Križni put za nerođene'

Pobačaj u Ustav! – samo tako možemo stati na kraj fundamentalistima

Pobačaj u Ustav! – samo tako možemo stati na kraj fundamentalistima

Bojan Mrđenović

Feministički kolektiv fAKTIV, Antifašistički VJESNIK, Drum ‘n’ bijes, Kolektiv ISKRA, Le Zbor i Radnička fronta danas su zajedničkom akcijom u Zagrebu, kako sami navode, stali ispred onih koji im žele uzeti pravo na pobačaj.

Prenosimo njihovo priopćenje:

Simboličnom akcijom stale smo ovog petka u Zagrebu ispred onih koji nam žele uzeti pravo na pobačaj. Fundamentalističke interesne skupine opet koračaju ulicama naših gradova – tako su jučer organizirali tzv. “Križni put za nerođene“. Još jednom su se, krajnje cinično, pod krinkom molitve, okupili da zahtijevaju zabranu pobačaja i time pozvali na rat protiv žena. Taj rat nikad neće dobiti – podsjećamo, Ustavni je sud još prije četiri godine odlučio da pobačaj u Hrvatskoj ne može biti zabranjen. Ipak, oni ne biraju sredstva, gaze preko činjenice da živimo u pandemiji, gaze žene, naše zdravlje i živote, uznemiravaju nas ispred javnih bolnica, izmišljaju neznanstvene tvrdnje i izvrću činjenice.

Ipak, pobornici zabrane pobačaja znaju koje ustupke mogu tražiti i na koga mogu računati. HDZ je na čelo zdravstvenog resora stavio još jednog u nizu ministara koji ne preže od trgovanja našim tijelima i životima da bi ostvario političke interese svoje stranke. Vili Beroš u medijskim istupima o novom zakonu o pobačaju pušta probne balone o obveznom savjetovanju nazivajući ga “razdobljem razmišljanja” tijekom kojeg bi ženama koje su odlučile pobaciti trebale biti pružene informacije za donošenje valjda ispravnije odluke. 

{slika}

Beroš spominje savjetodavne centre kao izvor informacija prije, tijekom i nakon trudnoće, a fundamentalistička infrastruktura je, prigodno, već tu: takozvani Centri za život udruge “Hrvatska za život” otvaraju se u sve više gradova u Hrvatskoj. Njihove neznanstvene tvrdnje o pobačaju dolaze do sve većeg broja žena. 

U međuvremenu, prošla je još jedna godina u kojoj je ženama u Hrvatskoj pobačaj nedostupan – nedostupan jer ga ne mogu platiti i jer ga većina ginekologa u Hrvatskoj ne želi obavljati. Prošla je još jedna godina u kojoj žene nisu mogle doći na red u ginekološkoj ordinaciji. Prošla je još jedna godina, pandemijska godina, u kojoj je pobačaj pomoću tableta mogao biti rješenje, ali nije – jer bolnice to nisu htjele omogućiti.

Samo vraćanjem prava na pobačaj u Ustav, iz kojeg je izbačen 1990., napokon možemo stati na kraj ovakvim napadima na naše zdravlje, onima koji u sustavu javnog zdravstva ženama uskraćuju skrb.

Akcijom smo stale ispred onih koji nam medicinsku skrb žele oduzeti te poručile da žene mogu i moraju samostalno odlučivati o vlastitim životima i da nećemo dopustiti da fundamentalisti uđu u javne bolnice kroz uvođenje za zdravlje opasnih obveznih savjetovanja. 

{slika}