U fokusu

15.-17.10. Rijeka

Počinje Smoqua – 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture

Počinje Smoqua – 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture

U petak, 16. listopada, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, nastavlja se Smoqua – 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture. Ulaz je na sva događanja – slobodan.

Od 14.00 do 15.00 sati u OKC-u Palach (Kružna 8, Rijeka) program festivala započinje razgovorom o (queer) ženama u vizualnoj industriji. Yenni Lee, norveška redateljica i scenaristica, te Marija Katalinić, stručnjakinja za vizualnu kulturu – dvije feministkinje, aktivistkinje i umjetnice – predstavit će svoj rad te govoriti o svojim iskustvima u vizualnoj industriji. Razgovor moderira riječka glumica i novinarka Sara Blažić.

Na istom mjestu, od 15.00 do 16.00 sati program Smoque nastavlja se Igrama bez granica Antonie Pindulić. Kroz interaktivne i edukativne igre posjetitelji će se informirati i senzibilizirati o temama iz sfere ljudskih prava i svakodnevice LGBTIQ osoba.

Paralelno, također u Palachu, od 15.00 do 17.00 sati, pod vodstvom Jane Ažić i Elene Apostolovski izrađivat će se aktivistički nakit. Radionica je to kreativnog stvaranja i aktivnog djelovanja u kojoj sudionici osmišljavaju i kreiraju nakit prema vlastitom ukusu, a sav će radni materijal biti dostupan.

Festival Smoqua program nastavlja od 16.00 do 17.00 sati Feminističkom šetnjom Rijekom, pod vodstvom Jelene Bellolan. Šetnja kreće iz centra grada, iz ulice Janeza Trdine kod kućnog broja 7, u Starom Gradu.  
Svi koji se priključe šetnji moći će upoznati značajne žene koje su doprinijele razvoju grada koji teče. Obilaskom lokacija u užem centru manifestno se ukazuje na manjak reprezentacije žena u javnom prostoru. Opis ture bit će dostupan na interaktivnoj mapi unutar projekta “Rijeka in Flux”.

Program se potom vraća u OKC Palach, gdje će od 18.00 do 19.00 sati biti održana radionica Održivo financiranje za feminističku stvarnost, koju vodi Evdokia Romanova (RU). Cilj je radionice osvijestiti feminističke organizacije o samoodrživom financiranju te istaknuti uspješne prakse u prikupljanju sredstava. Uz Evdokiu Romanovu, aktivistkinju i savjetnicu feminističke zaklade Frida, sudionici će istražiti revolucionarne mogućnosti neovisnosti od donatora i potporama.

Istovremeno, od 18.00 do 19.00 sati u Galeriji SKC u Palachu održavat će se prezentacija projekta: In Plain Sight, Cassils (CA/US). In Plain Sight koalicija je 80 umjetnika ujedinjenih u kreaciji umjetničkog djela koje je posvećeno ukidanju pritvora za imigranate i američke kulture zatvora. Avionima američke flote ispisane su umjetničke poruke na nebu iznad zatočeničkih objekata, imigracijskih sudova i drugih mjesta od povijesne važnosti.

Od 19.00 do 20.00 sati, također u Galeriji SKC, slijedi program Hod pijuna: predstavljanje umjetničko-aktivističkog performansa, Tools for Action (NL).  Hod pijuna je kritičko-humoristični performans nastao kroz suradnju umjetničko-aktivističke grupe Tools for Action s građankama i građanima Rijeke kako bi pružio podršku borbi za život u slobodi te upozorio na to da se ženska prava koriste kao političko sredstvo.

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Ovogodišnji festival Smoqua, čija je tema Semo qua (fiumano: Tu smo), počeo je u četvrtak 15., a završava u nedjelju 17. listopada. Unatoč okolnostima, on-line ili uživo, okuplja na desetke umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva.
Podsjetimo, ovim četvrtim izdanjem festivala udruga LORI slavi 20 godina postojanja, kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj.

Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Festival podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Astraea, Norveška ambasada, Musagetes, Linz Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria print.