U fokusu

Diskriminacija u Kazalištu na Terazijama

Podrška redatelju Kokanu Mladenoviću

Podrška redatelju Kokanu Mladenoviću

Nakon što je izbacilo, pa naknadno vratilo gej lika iz mjuzikla ‘Mama mia’, Kazalište na Terazijama sada vrši transfobično cenzuriranje predstave ‘Koštana’.

Kazalište na Terazijama obavijestilo je javnost da se nisu stekli uvjeti za premijerno prikazivanje najavljenog mjuzikla ‘Koštana’ po drami Borisava Stankovića u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

U svom pisanom odgovoru Kazalištu na Terazijama Kokan Mladenović između ostalog tvrdi da Kazalište na Terazijama ima problem s njegovom idejom da glavnu ulogu u predstavi ‘Koštana’ igra transrodna osoba, odnosno bosanski umjetnik Božo Vrećo.

“Drugi veliki problem, koji je od početka razgovora o podeli izazivao vaše burne negativne reakcije, jeste moja želja da glavnu ulogu, ulogu Koštane, poverim umetniku iz Bosne i Hercegovine, Boži Vreći, osobi transrodnog identiteta koja svojom pojavom, talentom i životnim stavovima predstavlja sve ono što Koštana treba da bude – odu slobodi, slobodi svake vrste ljubavi, slobodi izražavanja sebe, slobodi govorenja na glas protiv svega onoga što čini lažni okvir zajednice i sveta u kome živimo”, kazao je Kokanović

Zbog toga, Gej lezbijski info centar osuđuje ovakvo ponašanje Kazališta na Terazijama te podržava Kokana Mladenovića u njegovoj redateljskoj viziji. Također, zahtijevaju od Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije da ispita ovaj slučaj i stane na put diskriminaciji LGBT populacije u ustanovama kulture.