U fokusu

otvoreno pismo njemačkoj ambasadi

Podržava li kancelarka Merkel nasilje koje se događa na granicama Hrvatske?

Podržava li kancelarka Merkel nasilje koje se događa na granicama Hrvatske?

M.M./Libela

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli uputili su otvoreno pismo njemačkoj ambasadi u Hrvatskoj, koje prenosimo u cijelosti. 

U ime Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli, željeli bismo iskazati zabrinutost pohvalama Hrvatskoj koje je prije tri dana njemačka kancelarka gđa. Angela Merkel dala na konferenciji za medije, nakon što se u Berlinu sastala s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem te koje je istaknuto u očitovanju na stranicama Vlade.

Riječi njemačke kancelarke gđe. Angele Merkel “Djelovanje hrvatske policije na vanjskim granicama EU-a dokaz je da je Hrvatska napredovala. Hrvatska obavlja izvrstan posao na zaštiti vanjskih granica” zabrinjavaju s obzirom na brojne izvještaje međunarodnih organizacija koji se bave zaštitom ljudskih prava. Također, suprotno je očitovanju nezavisnog tijela Pučke pravobraniteljice u Republici Hrvatskoj, opunomoćenice Hrvatskoga sabora za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, koje govori o postupanju suprotno hrvatskom zakonodavnom okviru, a koje uključuje i nezakonitu primjenu policijskih ovlasti  na granicama Republike Hrvatske.

Stoga Vas molimo za odgovor jeste li upoznati s izvještajima o nasilju na granicama o kojima su se očitovali Human Rights Watch, Liječnici bez granica, OXFAM, Crveni križ, Amnesty International Slovenia, kao i naše organizacije s partnerima, a o čemu su pisali i mediji poput Guardiana (ovdje i ovdje) i Deutsche Welle-a (ovdje).

Također, ako ste upoznati s ovim izvještajima, znači li to da Njemačka i Vaša kancelarka Angela Merkel podržava nasilje koje se događa na granicama Hrvatske, te svojim istupom svjesno daje pokriće i legitimitet hrvatskoj policiji za njihovo ponašanje na granici.