U fokusu

priopćenje inicijative mladih za ljudska prava

‘Pokroviteljstvom obljetnice osnivanja HVO-a, predsjednica podržala štetnu politiku prema BiH iz devedesetih’

‘Pokroviteljstvom obljetnice osnivanja HVO-a, predsjednica podržala štetnu politiku prema BiH iz devedesetih’

HRT

Priopćenje Inicijative mladih za ljudska prava prenosimo u cijelosti. 

Inicijativa mladih za ljudska prava osuđuje visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike 26. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja se održala u subotu 7. travnja u Kninu.

Na subotnjem događaju izostavilo se ukazati na djelovanje HVO-a kojim je Republika Hrvatska vršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu 1993. i 1994. godine.   

Ovim propustom odala se počast sveukupnom djelovanju HVO-a, a Predsjednica je tako dala legitimitet djelovanju ovih jedinica koji uključuje i počinjenje zločina u cilju etničkog čišćenja. Nizom presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrđeno je da je Republika Hrvatska pod političkim vodstvom Franje Tuđmana, koristeći postrojbe HVO-a, vodila agresivni rat izvan teritorija naše države, u Bosni i Hercegovini.

Kolinda Grabar Kitarović nizom svojih postupaka, ponovno potvrđuje da se ni današnji politički vrh nije distancirao od agresivne i zločinačke politike prema Bosni i Hercegovini iz devedesetih te se odbija odgovorno suočiti s prošlošću.

Predsjednica umjesto da svoje ovlasti koristi kako bi se ispričala žrtvama za zločine počinjene od strane HVO-a, pod visokim pokroviteljstvom svog ureda podržava navedeno događanje na kojem je gostovao i Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac kojeg je MKSJ pravomoćno osudio na 25 godina zatvora zbog pokolja 116 civila u Ahmićima.

Izrazito je zabrinjavajuće da Vrhovna zapovjednica oružanih snaga RH podržava događaj na kojem gostuje ratni zločinac te tako ignorira počinjenje ratnih zločina i provođenje etničkog čišćenja.

Pozivamo Predsjednicu da pred građanima opravda visoko pokroviteljstvo ove manifestacije.

Podržavanjem ovakve manifestacije Predsjednica poslala je zabrinjavajuću i štetnu poruku našem društvu i mladim generacijama na koje prebacuje teret prošlosti.

Podsjećamo, jedinice HVO-a osnovane su u sastavu Hrvatske Zajednice (Republike) Herceg – Bosne (HZ(R)HB) kao dijela Bosne i Hercegovine. MKSJ je u nekoliko predmeta utvrdio kako je Republika Hrvatska imala sveobuhvatnu kontrolu nad ovim jedinicama u cilju etničkog čišćenja i progona bošnjačkog stanovništva iz HZ(R)HB te pripajanja ovog dijela teritorija Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj. U kampanji protiv bošnjačkog stanovništva jedinice HVO-a počinile su veći broj ratnih zločina u Ahmićima, Busovači, Novom Travniku, Varešu, Kiseljaku, Vitezu, Mostaru i drugim područjima u Bosni i Hercegovini. To je vidljivo iz presuda u predmetima: Aleksovski (IT-95-14/1), Blaškić (IT-95-14), Bralo (IT-95-17), Kordić i Čerkez (IT-95-14/2), Naletilić i Martinović (IT-98-34), Prlić i drugi (IT-04-74) i Rajić (IT-95-12).