U fokusu

facebook, twitter i instagram nadzor

Policija online prisluškivala i pratila prosvjednike/ce u Fergusonu, Missouriju i Baltimoreu

Policija online prisluškivala i pratila prosvjednike/ce u Fergusonu, Missouriju i Baltimoreu

Twitter

Američka policija koristila je podatke o lokaciji i druge korisničke podatke s glavnih društvenih mreža – Twittera, Facebooka i Instagrama kako bi pratila prosvjednike i prosvjednice u Fergusonu, Missouriju i Baltimoreu, navodi se u utorak u izvješću Američke unije za civilne slobode (ACLU).

Kao odgovor na nalaze Američke unije za civilne slobode (American Civil Liberties Union – ACLU), Facebook koji posjeduje Instagram te Twitter onemogućili su pristup svojim podacima Geofeediji – servisu za geolociranje sadržaja sa društvenih mreža koji je pružao podatke policiji.

Incident dolazi uslijed rastuće zabrinutosti potrošača/ica i nadzornih tijela oko toga kako se online podaci koriste i koliko usko tehnološke kompanije surađuju s vladom na području nadzora. 

Izvješće navodi da je Geofeedia koristila svoj proizvod praćenja društvenih mreža kao alat za nadzor prosvjednika. Geofeedijin proizvod omogućuje klijentima da prate objave s društvenih mreža povezane s određenom lokacijom. Iz tog servisa nisu željeli ništa komentirati.

Prema podacima ACLU-a, geofeedia surađuje s više od 500 agencija za provedbu zakona i agencija za javnu sigurnost diljem zemlje.

ACLU posjeduje e-mail u kojem geofeedia citira baltimorskog narednika Andrewa Vaccaroa koji je rekao da su policijske snage presrele djecu s ruksacima punima kamenja nakon što ih je geofeedijin tim upozorio na ‘ćaskanja’ iz lokalne srednje škole.

Baltimore je lani u svibnju zahvatila pobuna protiv policijske brutalnosti nakon smrti 25-godišnjeg Afroamerikanca Freddieja Graya koji je umro nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru. 

U listopadu 2015., geofeedijin zaposlenik se u e-mail poruci pohvalio ‘velikim uspjehom’ koji su ostvarili prateći rasno uzrokovane proteste nakon što je u Fergusonu, predgrađu St. Louisa, bijeli policajac upucao afroameričkog tinejđera Michaela Browna 2014.

Prema ACLU-u, Facebook i Instagram onemogućili su geofeediji pristup svojim podacima 19. rujna.

“Ovaj developer je imao pristup samo onim podacima koje su ljudi odabrali da budu javno dostupni. Njihov pristup podacima je podređen ograničenjima iz naše platforme privatnosti koja ocrtava što očekujemo od developera koji dobivaju podatke preko facebooka”, istaknula je glasnogovornica facebooka u izjavi.

Nakon ACLU-ovog izvješća Twitter je objavio da je odmah obustavio geofeediji pristup njihovim podacima.