U fokusu

Odluka Vrhovnog suda

Poljska: gotovo potpuna zabrana pobačaja

Poljska: gotovo potpuna zabrana pobačaja

photoangel / freepik.com

Poljski vrhovni sud presudio je da je pobačaj u slučajevima malformacija fetusa neustavan.

Poljski zakoni o pobačajima već su bili među najstrožima u Europi, ali ova presuda značit će gotovo potpunu zabranu. Nakon što odluka stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u slučajevima silovanja ili incesta, te ako je ugroženo zdravlje majke.

Aktivistkinje i aktivisti pozivaju poljsku vladu da ne ograničava pravo na pobačaj. Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava rekao je da je 22. listopad “tužan dan za prava žena”. “Uklanjanje osnova za gotovo sve legalne pobačaje u Poljskoj kršenje je ljudskih prava”, napisala je Dunja Mijatović na Twitteru.

Provjeru ustavnosti zakona iz 1993. godine, koji dopušta pobačaj u slučajevima teških oštećenja fetusa – što čini 98 posto svih pobačaja obavljenih u Poljskoj – pokrenuli_e su zastupnici_e vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda prošle godine. Većinu sudaca suda nominirala je ista stranka.

Što odluka suda znači za Poljsku

Gotovo svi legalni pobačaji u Poljskoj izvode se zbog oštećenja fetusa, pa ova presuda, koja je konačna i obvezujuća, de facto predstavlja zabranu prekida trudnoće. Poljska je jedna od europskih najviše katoličkih zemalja, ali ovi stavovi nemaju podršku javnosti. Godinama su istraživanja javnog mnijenja pokazivala da se većina Poljakinja i Poljaka protivi restriktivnijem zakonu.

Biskupi i laičke katoličke skupine vršili su pritisak na vladajuću stranku Pravo i pravda da nametne stroži zakon. Stranka podržava tradicionalne katoličke vrijednosti, ali promjena zakona naišla je na otpor – i u parlamentu i na ulicama. Procjenjuje se da je 2016. godine oko stotinu tisuća građanki i građana prosvjedovalo zbog pokušaja pooštravanja zakona.

Koncem prošle godine vladajuća stranka, uz podršku krajnje desnice, odlučila je zatražiti od suda da razmotri to pitanje. Radilo se o pogodnom trenutku, jer je vladajuća stranka imenovala većinu većina sutkinja i sudaca suda. Također bi se izbjegla burna i emocionalna parlamentarna rasprava i popratni bijes na ulicama u dane prije pandemije.

Sada, kada su javna okupljanja u većini velikih gradova ograničena na najviše deset osoba, protivnice_i ove promjene zakona morat će pronaći druge načine da pokažu svoj bijes.

Prošle je godine u Poljskoj obavljeno nešto više od tisuću legalnih prekida trudnoće. Za usporedbu – grupe za ženska prava procjenjuju da između 80 i 120 tisuća Poljakinja godišnje odlazi na prekid trudnoće u inozemstvo. Čak se i žene koje se kvalificiraju za pravni postupak često suočavaju s preprekama; ponajprije sa stigmatizacijom.

Malgorzata Szulecka, pravnica Helsinške zaklade za ljudska prava, za BBC je izjavila: “Ovo je potpuno neopravdana odluka koja će dovesti do nehumanog postupanja prema ženama”.

Uoči presude, poljska aktivistkinja za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava Antonina Lewandowska izjavila je za BBC da se obrana zakona iz 1993. temelji na UN-ovim pravilima koja zabranjuju mučenje.

“Nehumano je – iskreno, gnjusno je – tjerati bilo koga da iznese trudnoću, pogotovo ako je plod oštećen, a 98 posto legalnih pobačaja izvedenih u Poljskoj posljedica je malformacija fetusa”, rekla je.

Međunarodne grupe za ljudska prava usprotivile su se vladinom stavu, a Amnesty International, Centar za reproduktivna prava i Human Rights Watch rekli su da će na sud poslati neovisne promatrače.

“Predstojeći postupci Ustavnog suda odvijaju se u kontekstu opetovanih vladinih napada na ženska prava i napora da se unazade reproduktivna prava, kao i zakonskih i političkih promjena koje su potkopale neovisnost pravosuđa i vladavine prava u Poljskoj,” rečeno je u zajedničkoj izjavi.

Prevela i prilagodila: Silvija Jakovljević