U fokusu

Održan uz snažnu policijsku zaštitu

Poljska: Na prvom Maršu ravnopravnosti u Bjalistoku privedeno 20 osoba

Poljska: Na prvom Maršu ravnopravnosti u Bjalistoku privedeno 20 osoba

Youtube screenshot

Prvi ‘Marš ravnopravnosti’ u Bjalistoku na istoku Poljske, ovaj vikend, obilježilo je privođenje 20 osoba zbog izgreda te bačenih cigli, petardi, flaša i trulih jaja na sudionike/ice marša. Od toga je šesnaest osoba kažnjeno novčanim kaznama, a četiri će osobe odgovarati za napad, uključujući i onaj na policajce.

“Najozbiljniji izgred tijekom marša u Bjalistoku dogodio se blizu katedrale, kada su protivnici marša pokušali blokirati marš i na policiju su bacali cigle i flaše. Policajci su morali upotrijebiti šok bombe, biber sprej i fizičku silu”, kazala je ministrica unutarnjih poslova i administracije Elzbieta Witek.

Pokušaj poljskih nogometnih huligana da zaustave prvu povorku ponosa u Bjalistoku završio je lakšom povredom jedne žene, dok su tri sudionika zadobili opekline.

 “Nije bilo i nema dozvole za huliganske izgrede koji krše prava drugih. Policija garantira sigurnost bez obzira na parole, pogled na svijet ili uvjerenje građana/ki”, dodala je Witek.

Protiv prve povorke ponosa u Bjalistoku, iako se takvi marševi održavaju u drugim poljskim gradovima već godinama, prosvjedovali su, uz huligane, i poljski nacionalisti te Poljska pravoslavna crkva. ​Stotine ljudi su se molile ispred katedrale za vrijeme marša. Prema policijskim podacima u demonstracije protiv marša bilo je uključeno oko 4000 osoba.

S druge strane, na povorci se okupilo oko 1000 sudionika/ica koji su kroz grad marširali sa zastavama duginih boja, transparentima i sloganima poput ‘ljubav nije grijeh’. Dok su protivnici uzvikivali ‘Bjalistok slobodan od perverznjaka’ sudionici su uzvikivali ‘Poljska slobodna od fašista’.

Sve to vrijeme, gotovo tri sata, marš je bio pod policijskim osiguranjem.

Mislim da je način na koji vodeći političari ove zemlje javno govore o LGBT[Q] pitanjima rezultirao time da se ostali građani/ke Poljske manje boje koristiti govor mržnje“, kazala je Joanna Gluszek, jedna od organizatorica marša za CNN.

Marš ravnopravnosti održan je u atmosferi tenzija i zbog ideje desničarskog provladinog tjednika, “Gazete polske” koji je objavio naljepnice “Zona bez LGBT” s precrtanom dugom, koje je odlučio dijeliti svojem čitateljstvu.

“Iako je marš održan uz mnoge prepreke, nadam se da je ovo početak promjena. Sudionici/e marša, većinom građani/ke Bjalistoka, nisu dopustili/e da ih se prestraši i pokazali/e su da nas nije strah“, kazala je Gluszek u poruci nakon marša.