U fokusu

žrtve rodno uvjetovanog nasilja ostaju bez potrebne zaštite

Poljska: Prijetnje otkazima zbog borbe za ženska prava

Poljska: Prijetnje otkazima zbog borbe za ženska prava

Getty Images

Poljska vlada ciljano sankcionira aktivistkinje i organizacije za ženska prava, dovodeći ženska prava i sigurnost u rizičan položaj, piše Human Rights Watch u danas objavljenom izvješću. Više od dvije godine nakon prvih masovnih prosvjeda protiv ograničavanja pristupa abortusu, vladajuća stranka Pravo i pravda (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) vrši napade na prava žena kroz racije u uredima raznih organizacija, uskraćivanje sredstava, anti-feminističke kampanje i disciplinske mjere.

Izvješće naslovljeno “Vladin dah za mojim vratom: napadi na prava žena u Poljskoj”, dokumentira kako je, od dolaska na vlast 2015. godine, trenutna vlada svoj fokus usmjerila na organizacije za ženska prava putem racija i defundiranja , često bez upozorenja i jasnog obrazloženja.

Human Rights Watch utvrdio je da su vladine agencije ucjenjivale zaposlenike/ce koji/e podržavaju prosvjede za ženska prava ili surađuju sa ženskim organizacijama prijeteći im disciplinskim postupkom ili otkazom. Navedene postupke vlada pretežito opravdava zaštitom poljskih ‘tradicionalnih vrijednosti’ koje, kako tvrde, feminizam ‘opasno ugrožava’.

“Mnogi/e aktivisti/kinje našli/e su se na meti samo zato što pomažu žrtvama zlostavljanja ili podržavaju osnovna prava na reproduktivno zdravlje i mirne prosvjede.” navodi Hillary Margolis, istražiteljica za ženska prava u Human Rights Watchu.

Nakon masovnih prosvjeda koji su su započeli u listopadu 2016., a koje su postali poznati kao #CzarnyProtest (Crni prosvjed) i #StrajkKobiet (Ženski štrajk), uslijedili su brojni policijski pretresi.

Centar za ženska prava u Centeródźu, koji pruža podršku ženama koje su preživjele nasilje policija je u listopadu 2017. nakon čega je uslijedilo drastično ‘rezanje’ dostupnim ih sredstava. Anna Głogowska-Balcerzak, koordinatorica centra, izjavila je da navedeno rezultiralo značajnim smanjenjem mogućnosti pružanja usluga izvan grada. “Imali smo klijentice iz cijele regije”, rekla je. “Sada imamo samo jednu grupu podrške u jednom malom gradiću.”

Gubitak financijske podrške doveo je do toga da su organizacije morale smanjiti broj zaposlenih, smanjiti područje koje svojim radom pokrivaju te drastično smanjiti lepezu dostupnih usluga za žrtve obiteljskog i drugog rodno uvjetovanog nasilja, ostavljajući tako mnoge žene bez potrebnim ih skloništa, pravne ili psihološke podrške.

“Neke žene ostaju sa svojim nasilnim partnerima jer nemaju kamo otići.”, nastavlja Głogowska ističući katastrofalne posljedice koje vladine sankcije imaju na žene.

Osim oduzimanja novčanih sredstava organizacijama, vlada je također blokirala pružanje sveobuhvatne edukacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, a mnoge žene i djevojke aktivno se odvraća od traženja bilo kakve pomoći.

Neke aktivistkinje doživjele su zastrašivanje i napade zbog borbe za ženska prava, uključujući sudjelovanje u mirnim prosvjedima ili suradnju sa organizacijama koje rade na poboljšanju statusa ženskih prava u zemlji.

Mnoge žene navode da je njihovo zapošljavanje u javnom sektoru sada ugroženo, a među njima su i tri učiteljice te jedna ravnateljica škole koje su podvrgnute disciplinskom postupku, iako legitimni razlozi za ikakve disciplinske mjere nisu pronađeni.

Europska unija (EU) i njezine države članice trebale bi Poljsku smatrati odgovornom za neuspjeh u provedbi politike EU o jednakosti, ženskim pravima i nasilju nad ženama, uključujući Direktivu o pravima žrtava, navodi Human Rights Watch osuđujući postupke poljske vlade. EU bi također trebala osigurati pristup sredstvima poljskim organizacijama za prava žena.

“Poljska vlada kažnjava ne samo aktivistkinje i organizacije, već i žene koje se na njih oslanjaju za pomoć”, nastavlja Margolis. “Dopuštanje nečeg takvog šalje opasnu poruku da žene ne mogu računati na EU da ih zaštiti.”