U fokusu

na najgori način

Poljska vladajuća stranka ipak radi na novom prijedlogu restriktivnog zakona o pobačaju

Poljska vladajuća stranka ipak radi na novom prijedlogu restriktivnog zakona o pobačaju

Hina

Unatoč masovnim prosvjedima i deklarativnom odustajanju od iznimno konzervativnog zakona o pobačaju, lider vladajuće stranke u Poljskoj izjavio je u srijedu kako će se političari/ke vratiti radu na novom nacrtu zakona koji bi pooštrio ionako restriktivan zakon u Poljskoj i to na uistinu okrutan način.

Jaroslaw Kaczynski rekao je kako njegova stranka Pravo i pravda (PiS) za cilj ima dodatno postrožiti legislativu unatoč glasnom i jasnom protivljenju velikog dijela poljske javnosti koja je 3. listopada masovno izašla na ulice i tijekom općeg tzv. crnog štrajka rekla NE potpunoj zabrani pobačaja.

Poljski je parlament nakon prosvjeda odbacio nacrt zakona PiS-a, a stranka se tad ogradila od tog prijedloga zakona.

Kao što smo više puta pisale, Poljska već sad ima jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi po pitanju abortusa. Zasad je dopušten samo u slučaju ako postoji ozbiljna abnormalnost fetusa, ozbiljna opasnost po zdravlje i život majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta. Predloženim se zakonom željelo kriminalizirati i te slučajeve, kazniti žene i do pet godina zatvora u slučaju prekida trudnoće te kazneno goniti liječnike/ce koji/e izvode zahvat.

Kaczynski je u intervjuu za poljsku PAP novinsku agenciju rekao da se nije slagao sa svim dijelovima predloženog i odbačenog zakona, ali je dodao kako će raditi na promjeni dosadašnjeg zakona. “Nastojat ćemo osigurati da čak i u vrlo teškim trudnoćama, kada je sigurno da će dijete umrijeti ili je jako deformirano, žene ipak rode tako da dijete može biti kršteno, pokopano i da ima ime“, rekao je.