U fokusu

Ponavljaju se izbori u Austriji – druga šansa radikalnom desničaru Hoferu?

Ponavljaju se izbori u Austriji – druga šansa radikalnom desničaru Hoferu?

EPA

Drugi krug austrijskih predsjedničkih izbora mora se održati ponovno, odlučio je Ustavni sud u petak, dajući kandidatu ekstremno desne Slobodarske stranke još jednu šansu da postane predsjednik Austrije.

Norbert Hofer iz Slobodarske stranke izgubio je 22. svibnja izbore od bivšeg čelnika Zelenih Alexandra Van der Bellena za manje od jednog postotnog boda, o čemu smo izvještavale ranije.

Sud je rekao da je u svojoj presudi koristio stroge standarde provedbe izbornih pravila.

Svjedoci su pred sudom govorili o nepravilnostima u načinu da koji su glasovi prebrojavani, uključivo glasove koji su poštom stigli ranije nego su trebali.

Van der Bellen je na kraju proglašen pobjednikom s 50,3 posto glasova naspram 49,7 posto Hoferovih.

Do održavanja novog drugog kruga izbora, bivšeg predsjednika Heinza Fischera zamijenit će privremeno tri parlamentarna dužnosnika, uključivo Hofera.

O kampanji koju je vodio Norbert Hofer, na nedavno održanim predsjedničkim izborima, Gordan Duhaček s Tportala razgovarao je s dr. Vedranom Džihićem, višim znanstvenim suradnikom na Austrijskom institutu za internacionalnu politiku. Nesumnjivo je da će se u ponovljenim izborima Hoferova kampanja temeljiti na istim stavkama, stoga podsjetimo na čemu se ona bazirala prvog puta.

“Sam Norbert Hofer je u kampanji pokušao zadovoljiti i glasače vlastite stranke kao i sve one nezadovoljne politikom vlade. Nedvosmisleno je slijedio kurs svoje stranke po pitanju izbjegličke krize, a on se u suštini sastoji od politike zatvaranja granica, restriktivnih zakona i forsiranja politike ‘prvo Austrijanci’ odnosno domoljublja koje isključuje druge. Upravo tu je pokazao svu lepezu desničarskog i u momentima radikalnog populizma. U isto vrijeme je pazio da bude manje oštar od Strachea i nekih drugih u stranci, pokušavajući se prezentirati kao kandidat lijepih manira i čistog osmijeha, jednom riječju kao državnik. Za protivnike establišmenta, sve one koji su frustrirani pasivnom i nedosljednom politikom stranaka na vlasti, imao je jasne poruke govoreći kako će biti aktivan predsjednik, otpustiti vladu ako ne bude radila itd. Ta kritika vlasti i njihove pasivnosti, ne samo po pitanju izbjeglica, nego i po svim drugim važnim pitanjima – kao što su gospodarska i socijalna politika, reforma obrazovanja i birokracije itd. – bila je ključ njegove kampanje. Sve u svemu, ponudio je očito upravo ono što prosječni glasač u Austriji u ovom momentu želi čuti”, rekao je krajem travnja Džihić za Tportal.