U fokusu

Loše stanje novinarstva u BiH

‘Posljednji napadi na novinarke i novinare samo su vrh ledenog brijega’

‘Posljednji napadi na novinarke i novinare samo su vrh ledenog brijega’

Posljednji napadi na novinarke i novinare u Bosni i Hercegovini samo su vrh ledenog brijega kada se radi o odnosu bosanskohercegovačkih političkih elita prema medijima, ali i o stanju u društvu općenito, zaključak je sastanka novinarki i novinara Mostara, u organizaciji Udruženja BH novinari i Kluba novinara Mostar.

Dvadesetak novinarki i novinara sa sjedištem u Mostaru, članova/ica redakcija i dopisništava više medija u BiH, sa sastanka su podsjetili javnost na brutalna ugrožavanja medijskih sloboda i sigurnosti novinara/ki u BiH, počevši od policijskog upada u redakciju portala Klix.ba do verbalnog napada na urednicu i urednika portala Tačno.net.

Novinarke i novinari iz Mostara u subotu su uputili proglas javnosti u kojem, između ostalog, stoji kako novinarke i novinari Mostara i cijele BiH zahtijevaju od nadležnih pravosudnih institucija provođenje istrage o kaznenim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima/kama.

Ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispunjeni u razumnim rokovima, novinari/ke Mostara i cijele BiH najavljuju da će pozvati medijske radnike/ice iz čitave države na javna okupljanja pred navedenim institucijama.