U fokusu

Poslodavcima dodijeljene nagrade Ključna razlika

Bitan doprinos ka ravnopravnoj i raznolikoj Hrvatskoj označila je prva svečana dodjela Nagrada “ključnarazlika“, održana  jučer, u Matis Absolut lounge baru u Zagrebu. Nagrada je dio projekta “Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada” koji je usmjeren na poticanje ravnopravnosti spolova, dobne ravnopravnosti, ravnopravnosti osoba s invaliditetom i ravnopravnosti nacionalnih manjina.

Poslodavcima dodijeljene nagrade Ključna razlika

Bitan doprinos ka ravnopravnoj i raznolikoj Hrvatskoj označila je prva svečana dodjela Nagrada “ključnarazlika“, održana  jučer, u Matis Absolut lounge baru u Zagrebu. Nagrada je dio projekta “Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada” koji je usmjeren na poticanje ravnopravnosti spolova, dobne ravnopravnosti, ravnopravnosti osoba s invaliditetom i ravnopravnosti nacionalnih manjina. Nagradu je dodijelio Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, zajedno s partnerima Udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga i Institutom za razvoj tržišta radaPoslodavci koji su željeli sudjelovati na natječaju za Nagradu “ključnarazlika“, prijavili su se ispunjavanjem prijavnog obrasca koji se sastojao od osnovnog i specifičnog dijela (ovisno za koju su se kategoriju ravnopravnosti natjecali). Evaluacijski odbor je činila nekolicina partnera projekta koji su naznačili kako su sve prijavljene tvrtke bile odlične i kako se radilo o nijansama koje su odlučivale o dobitniku.

“Nagradom Ključna razlika željeli smo pokazati da se unatoč ekonomskoj krizi u hrvatsko tržište rada mogu uključiti i osobe s invaliditetom, osobe starije i mlađe životne dobi te pripadnici nacionalnih manjina. Prihvaćanje raznolikosti osnovni je preduvjet za osiguranje jednakosti za sve. Za pripadnike ranjivih skupina to je pitanje ostvarivanja ljudskih prava”, rekao je u predstavljanju nagrade predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH Luka Mađerić.

Upravo je ostvarenje svih segmenata jednakosti i raznolikosti, kako je rekla Zrinka Vrabec Mojzeš savjetnica Predsjednika RH, “ogledalo istinske demokracije”.

Čast da budu nositelji Nagrade koju je izradila gluho-slijepa umjetnica, Sanja Fališevac, dobili su u kategoriji poticanja raznolikosti zaposlenih, Ericsson Nikola Tesla d.d. U istoj kategoriji, ali u konkurenciji malih i srednjih poduzetnika tu Nagradu je osvojila tvrtka V.S.V. d.o.o. U slijedećoj, kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom Nagrada je otišla u ruke Zvijezde d.d. Dvije Nagrade su dodijeljene i u kategoriji za ravnopravnost spolova. Prva Nagrada dodijeljena je Privrednoj banci Zagreb d.d., a druga, u kategoriji malih i srednjih poslodavaca, Ribarskoj udruzi Lanterna. U posljednjoj, kategoriji dobne ravnopravnosti, Nagradu je primila Riviera Adria d.d. Dodijeljena su priznanja svim sudionicima natječaja, kao i dva posebna priznanja, Nagrade za poticanje ravnopravnosti ljudskih potencijala i uključivanje pripadnika/ca nacionalnih manjina, koji je osvojio  Vodotoranj d.o.o., dok je Coca Cola HBC Hrvatska d.o.o. dobila posebnu nagradu za sustavnost u suzbijanju diskriminacije i poticanju ravnopravnosti.

Najbolji među najboljima, odnosno, dobitnici Nagrada, u drugom su dijelu svečanosti imali priliku predstaviti svoje programe poslovanja. Ono što je bilo zajedničko svim izlagačima bio je kriterij izvrsnosti i znanja i neprestano ulaganje u ljudske resurse, kao i ulaganja u razvoj. “Mi na različitost gledamo kao na prednost koja donosi dodatnu vrijednost u poslovanju. Zapošljavamo ljude sa širokim spektrom kompetencija, koji imaju različite interese i osobne ambicije, te nastojimo ono najbolje što oni mogu pružiti u poslu prenijeti i u ostvarivanje kompanijskih ciljeva. Prijavom za Nagradu ključnarazlika želimo s drugim tvrtkama podijeliti svoje pozitivne prakse i iskustva” – izjavila je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Pitanje jednakosti žena na tržištu rada svi su poslodavci označili relevantnim i važnim te nastoje doprinijeti jednakoj strukturi žena i muškaraca u organizaciji. U PBZ-u primjerice, postotak žena na radnim mjestima je 75 posto, dok je muškaraca 25 posto. Što se tiče rukovodećih mjesta, postotak novozaposlenih žena na njima narastao je sa 30 na 54 posto. Iako su zakoni i pravilnici sve više prilagođeni ostvarenju ravnopravnosti spolova, oni se još uvijek, nažalost, lakše stave na papir nego što se provode u praksi.

Ivana Vidović Bljaić iz Zvijezda d.d. predstavila je njihovo zapošljavanje osoba s invaliditetom. “Skupina koju bismo posebno izdvojili iz našeg procesa rada i na koju smo posebno ponosni  je skupina od desetak mladih, entuzijastičnih radnika Inkluzije. Radi se o osobama koje smo još 2006. g. prihvatili u naše proizvodne pogone i to nam se mnogostruko vratilo tijekom  zadnjih 5 godina. Njihova energija i želja za radom i uspjehom, razina lojalnosti kompaniji, načini ophođenja prema ostalim radnicima, odnos sa kolegama i daleko više od nabrojanog čini ih veoma vrijednim zaposlenicima te smo im zahvalni što su nam omogućili jedan drugačiji kut gledanja osoba sa poteškoćama u razvoju kao osobama koje mogu uvelike doprinijeti razvoju i konkurentnosti kompanije”.

Na kraju, kako je to u Velikoj Britaniji, vrlo živopisno i uvjerljivo nam je ispričala Fiona Bartels Ellis iz British Council-a. Ellis je naglasila kako postoje razlike koje se vide i koje ne možemo odabrati, poput rase ili spola, ali jednako tako, kako postoje razlike koje nisu vidljive izvanjskom promatraču, poput religijskih opredjeljenja i spolne orijentacije. Unatoč takvim razlikama, nije pošteno da nekoga tretiramo na drugačiji način jer svatko od nas ima nešto za ponuditi. Baš svatko u društvu ima vlastite kvalitete, mane i vrline koje ga čine jedinstvenim i drugačijim od ostatka društva i upravo u tim različitostima krije se ljepota. Projekti poput “ključnerazlike” dokazuje nam to na najbolji mogući način.

 

Ova aktivnost je sufinancirana od Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS (2007-2013). Ovaj program implementira Europska komisija. On je osnovan kako bi financijski podržao implementaciju ciljeva Europske unije u području zapošljavanja, socijalne solidarnost i jednakih mogućnosti te tako pridonio ostvarivanju ciljeva Europske 2020 strategije u ovim područjima. Sedmogodišnji program usmjeren je na sve dionike koji mogu pomoći u razvoju odgovarajućih i efikasnih zakonodavnih okvira i politika u području zapošljavanja i socijalne solidarnosti u EU-27, EFTA-EEA i državama kandidatkinjama i predkandidatkinjama.Za više informacija o programu pogledajte: http://ec.europa.eu/progress