U fokusu

Potrebna hitna poboljšanja zdravstvene skrbi za transrodne osobe

Održan okrugli stol o zdravstvenoj skrbi transrodnih i rodno raznolikih osoba

okrugli_stol

kolekTIRV promo

Udruga kolekTIRV, organizirala je okrugli stol pod nazivom „Prostor za poboljšanje zdravstvene i pravne zaštite transrodnih i rodno raznolikih osoba – razvoj strateškog plana i preporuka“. Time je zatvoren dvodnevni stručni simpozij koji je okupio medicinske stručnjakinje/e i psihologinje/e.

Endokrinologinja Tina Dušek i psihijatar Davor Moravek upozorili su na neujednačenu praksu HZZO-a u pokrivanju dijela troškova skrbi transrodnih osoba. O ulozi postojećih stručnjakinja/a u edukaciji novih govorila je klinička psihologinja Marina Grubić. Klinička psihologinja Nataša Jokić-Begić ukazala je na nužnost proširenja Liste stručnjaka i decentralizacije, kako bi se transrodnim osobama osigurao kvalitetan pristup i informacijama i zdravstvenoj skrbi. Na nužnost suradnje različitih disciplina s ciljem zajedničkog doprinosa zdravlju transrodnih i rodno raznolikih osoba, ukazala je klinička psihologinja Iva Žegura.

Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljice, upozorila je na neinformiranost o pravima transrodnih osoba. Odvjetnica Bojana Ivanišević kazala je da su sva manjinska prava u povijesti izborena aktivizmom. Potaknula je sve da nastave sa zagovaračkim aktivnostima. Nebojša Paunović, pravni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, problematizirao je zatvorenost Ministarstva zdravstva za suradnju. Transrodne i rodno varijantne osobe trebaju biti uključene u svaki diskurs i odluke koje se tiču njihovih života, naglasila je Diana Avdić, izvršna koordinatorica udruge kolekTIRV.

Zaključci okruglog stola su da Hrvatskoj treba:

  • Sustavna edukacija
  • Proširenje Liste stručnjakinja/a
  • Prestanak diskriminacije transrodnih osoba od strane HZZO-a
  • Odvajanje procedura pravne i medicinske tranzicije

Okrugli stol bio je dio stručnog simpozija Zaštita zdravlja transrodnih i rodno raznolikih osoba“. Ujedno, predstavljao je i završetak kampanje Ja sam kao ti“. Njen cilj je informirati i osvijestiti javnost o izazovima s kojima se transrodne osobe susreću u hrvatskom društvu.