U fokusu

u tri dana prikupljeno 400 potresnih svjedočanstava

Potrebna hitna reakcija Ministarstva zdravstva po pitanju opstetričkog nasilja – ‘Žene vežu za stol, vrijeđaju i režu na živo’

Potrebna hitna reakcija Ministarstva zdravstva po pitanju opstetričkog nasilja – ‘Žene vežu za stol, vrijeđaju i režu na živo’

Libela

Istup saborske zastupnice Ninčević-Lesandrić pri kojem je iznijela vlastito bolno iskustvo kiretaže ‘na živo’, bez anestezije, u slučaju spontanog pobačaja posljednjih je dana potaknuo mnogobrojne žene da iziđu iz sjene i progovore o proživljenim raznim oblicima opstetričkog nasilja koje je i dalje široko rasprostranjeno u zdravstvenim ustanovama širom Hrvatske.

Udruga Roditelji u akciji – RODA, 12. listopada stoga je pozvala žene da ono što im se dogodilo zapišu na komad papira, a fotografiju istog uz hashtag #PrekinimoŠutnju proslijede udruzi. U samo tri dana, prema izjavi Daniele Drandić za Dnevnik.hr, RODA je zaprimila oko 400 svjedočanstava žena koje su doživjele nadasve nehumani, traumatični i ponižavajući tretman od strane osoblja bolnice pri porodu ili kiretaži, od vezivanja za krevet i epiziotomija bez anestezije, do verbalnih napada riječima poput “A nije te bolilo dok si širila noge.”

“To je iznimno puno potresnih priča vezano za hrvatske bolnice, s obzirom na to da se radi o samo tri dana prikupljanja informacija.” smatra Drandić.

Prikupljena svjedočanstva danas su za vrijeme sastanka s članovima/icama Udruge RODA proslijeđena Ministarstvu zdravstva. Prvotna tema dogovorenog sastanka uključivala je raspravu o naplaćivanju besplatnih pregleda trudnicama, no recentna zbivanja potaknula su na otvaranje teme neuporabe anestezije u medicinskim zahvatima vezanim uz porod te pobačaj ili neki drugi zdravstveni problem koji zahtjeva kiretažu.

Ova svjedočanstva govore da se tako radi u svim hrvatskim bolnicama, u svim gradovima, čak i u privatnim klinikama. Radi se o situacijama gdje se žene vezalo za stol. Nema pravila, jednako je zastupljeno po cijeloj Hrvatskoj. To je društveni problem. Javnosti je već puna kapa, pritisak javnosti, medija i svake žene bit će dovoljan da ovo izguramo do kraja” nastavlja Dandić, pozivajući pritom Ministarstvo na hitnu reakciju.

Ivana Zanza, također članica Udruge RODA, po pitanju navedene teme istaknula je utjecaj patrijarhalnog društvenog uvjetovanja kojim se bol koju proživljavaju žene normalizira, a njena važnost se umanjuje.

“Zdravstveni radnici ne prepoznaju da se takvo stanje treba dodatno obezboliti”, smatra Zanza i dodaje kako muškarci prema istraživanju češće dobivaju sredstvo protiv bolova, dok se ženama češće daje sredstvo za smirenje. “Zdravstveni radnici ne doživljavaju bol žene kao i bol muškarca“.

Udruga upozorava godinama da stanje u bolnicama kad su u pitanju postupci i liječenje stanja u reproduktivnom zdravlju žena loši i da su nužni konkretni i brzi koraci da se poboljša nivo usluga. Stoga predlažu i hitan sastanak predstavnica Udruge s ministrom zdravstva prof.dr.sc. Milanom Kujundžićem i predstavnicima nadležnih stručnih društava (Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju, Hrvatsko društvo za perinatologiju, Hrvatska komora primalja i drugi).

“Situacija je vrlo ozbiljna i Ministarstvo zdravstva se sigurno neće praviti da je sve u redu, kao noj koji zabija glavu u pijesak. Radi se o vrlo osjetljivoj stvari, cjelovito ćemo ispitati svaku konkretnu pritužbu, a paralelno se mogu očekivati i inspekcijski nadzori koje ćemo uputiti u bolnice”, izjavio je u svjetlu recentnih događanja i pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš.

Iz Udruge RODA također poručuju da od ove teme ne namjeravaju odustati te su, ukoliko reakcija relevantnih institucija na poslijetku izostane, spremni/e na prosvjed.