U fokusu

Nakon višegodišnje pravne bitke

Potvrđena prva presuda za spolnu diskriminaciju u Hrvatskoj

Potvrđena prva presuda za spolnu diskriminaciju u Hrvatskoj

Nakon višegodišnje pravne bitke, Varaždinski Županijski sud potvrdio je presudu prema kojoj je Dario Krešić s tamošnjeg Fakulteta organizacije i informatike bio žrtva spolne diskriminacije na toj obrazovnoj ustanovi.

Nakon što je u srpnju prošle godine Varaždinski Općinski sud utvrdio je da je Dario Krešić, asistent bio diskriminiran na radnom mjestu jer je gej. Sud je usvojio dio tužbenog zahtjeva, pa je prema presudi Fakultetu organizacije i informatike bilo zabranjeno poduzimanje bilo kakvih radnji koje bi spriječile njegovo napredovanje.

Tužba protiv FOI-ja bila je prva tužba takvoga tipa u Hrvatskoj. Krešiću su kolege i nadređeni dobacivali šale na račun njegove seksualne orijentacije. Nakon dopisa koji je njehov odvjetnik tada uputio upravi fakulteta, vodeći ljudi pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja, nakon čega je Krešić očekivao promjenu odnosa na fakultetu, međutim dogodilo se suprotno – nije mogao napredovati na radnom mjestu, a odnosi s kolegama dodatno su se pogoršali.

U veljači ove godine, jedan od profesora koje je Krešić prozvao za uznemiravanje, Božidar Kliček, odlučio je podnjeti vlastitu tužbu protiv Krešića jer je u medijima povrijedio njegovu čast, ugled i dostojanstvo zbog čega je sud donio nepravomoćnu presudu u tom novom slučaju kojom se djelomično prihvaća tužbeni zahtjev te nalaže Krešiću da Kličeku plati 30 tisuća kuna sa zateznim kamatama!

Kontra poziva rektora Sveučilišta u Zagrebu Aleksu Bjeliša da javno osudi diskriminaciju na varaždinskom Fakultetu i spriječi daljnje diskriminiranje Krešića, te da primjereno sankcionira pojedince odgovorne za tu diskriminaciju.