U fokusu

Nema potrebe za rodnim obilježavanjem

Poziv za ukidanjem spola s britanskih putovnica i vozačkih dozvola

Poziv za ukidanjem spola s britanskih putovnica i vozačkih dozvola

Putovnice i vozačke dozvole ne bi trebale sadržavati informacije o spolu njihovih vlasnika/ica jer to može uzrokovati probleme za transrodne ljude, rekla je konzervativna britanska zastupnica.

Maria Miller, koja se nalazi na čelu odbora za rodnu ravnopravnost, ističe kako Vlada ne bi trebala naglašavati rod u službenim dokumentima, ako to nije u potpunosti potrebno. Dodaje kako rodno stereotipiziranje može biti vrlo štetno kako za žene, tako i za muškarce, te ističe da rod osobe često uzrokuje nesvjesnu pristranost kod zapošljavanja i prijavljivanja na fakultete.

Miller je otvorila pitanje identiteta transrodnih osoba nakon uvida njenog odbora u trans* jednakost na temelju podataka koje im je dostavio National Health Service England. Prema NHS England, svake godine postoji oko 4 i pol tisuće upita za pitanja rodnog identiteta, a među njima je i sve veći broj djece. Brojke objavljene prošle godine pokazuju kako se broj djece u dobi od 10 i manje godina, koja se obraćaju NHS-u radi pitanja vezanih uz transrodnost, učetverostručio u posljednjih šest godina.

Miller navodi kako žene danas imaju drugačiju ulogu u društvu. “Ako želimo pomoći djevojčicama koje prolaze kroz naš obrazovni sustav da ne budu ograničavane rodnim stereotipima, moramo obratiti pozornost na takve stvari. Puno je toga što možemo napraviti od vrtićke dobi pa do visokoškolske razine”.