U fokusu

cms apelira na zastupnike i zastupnice

Praćenje, prisluškivanje, izlistavanje brojeva… Sve to policija radi i dalje bez nadzora!

Praćenje, prisluškivanje, izlistavanje brojeva… Sve to policija radi i dalje bez nadzora!

S.K.

Unatoč nedavnim događajima koji su još jednom potresli hrvatski sigurnosni sustav, konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji se trenutno nalazi pred izglasavanjem u Saboru i dalje neadekvatno regulira neovisan nadzor nad policijom, upozoravaju iz Centra za mirovne studije.

“Iako je MUP izašao s prijedlogom Zakona u kojemu uvodi građanski nadzor nad mjerama tajnog prikupljanja podataka, već iz aviona je vidljivo da predloženi model neće moći učinkovito osigurati nadzor. Potpuno je besmisleno da se uz dva postojeća tijela nadzora (Vijeće za građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim službama, Povjerenstvo za postupanje po žalbama pri MUP-u) osniva treće Vijeće. Budućim “nadzornicima” onemogućen je fizički ulazak u prostorije u kojima se vrši prisluškivanje i ispisi telefonskih brojeva (Operativno tehnički centar), nemaju nikakve ovlasti nad nadzorom PNUSKOK-a, ne mogu sami pokretati istrage, ne postoje jasni kriteriji za članove Vijeća, Vijeće nema sredstva za svoj rad, te konačno – iako im je zadatak da brinu o zaštiti ljudskih prava građana i građanki– oni/e će biti odgovorni saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ne Odboru za ljudska prava”, priopćili su iz CMS-a.

Iako su stručnjaci/kinje i organizacije civilnog društva (amandmani CMS-a su dostupni u prilogu) dali/e konkretne prijedloge kako napraviti učinkovit građanski nadzor, ti prijedlozi su u konačnici odbijeni od strane MUP-a.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da MUP i dalje ne želi učinkovit nadzor i ovim putem upozoravamo javnost kako predloženi model neće zaštititi građane.

Centar za mirovne studije poziva zastupnike/ce da kroz amandmane unaprijede konačan tekst Zakona!