U fokusu

KAMPANJA ZA VLADAVINU PRAVA ŽENE NA IZBOR

Pravo je pitanje #zaštošutimo

Pravo je pitanje #zaštošutimo

CESI

U jeku smo predizborne kampanje i s političkih govornica već neko vrijeme dolaze obećanja o napretku, ali i zabrinjavajuće poruke koje zadiru u vladavinu prava žene na izbor. Tema pobačaja se među političarima uvijek svodi na svjetonazorske razlike, ali činjenica je da bi prekid trudnoće kao oblik zaštite zdravlja žena morao biti jednako moguć u svakom kutku države. Međutim, to sada nije tako.

CESI Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje uspio se ugurati u medijski pejzaž zakrčen političkim porukama i to malenom, ali velikom kampanjom #zaštošutimo na temu dostupnog i sigurnog pobačaja u Hrvatskoj. Namjera CESI kampanje pritom nije ući u prepucavanje sa svojom opozicijom, već u dijalog s istomišljenicima kojih je iznenađujuće puno.

{slika}

Tiha većina je ipak – većina

Ankete pokazuju da većina građana i građanki misli kako bi pobačaj morao biti dijelom osnovne zdravstvene skrbi, ali zaglušujuća manjina uspjela je u javnosti stvoriti pritisak zbog kojeg samo 40% naših ginekologa savjesno obavlja prekid trudnoće. Njihovo mišljenje je glasno, ali je i dalje manjinsko. Međutim, posljedice njihovog djelovanja su tu.

Preko granice

Iako je u Lijepoj našoj to potpuno legalan medicinski zahvat, za žene koje su donijele odluku, pobačaj postaje pothvat. Put koji kandidati i kandidatkinje stranaka prođu u potrazi za glasovima nije ništa u usporedbi s kilometrima koje žene moraju prevaliti u potrazi za osnovnom zdravstvenom zaštitom. One moraju i preko granice. Možda u istim onim autobusima u kojima se birače dovozi na birališta.

Kako se približavamo predizbornoj šutnji, možda nikad nije bilo važnije zapitati se #zaštošutimo kad se treba izboriti za vladavinu prava žene na izbor.

{slika}