U fokusu

Ljubičaste pregače kao simbol 'ženske neposlušnosti'

Pregače na beogradskim spomenicima skreću pažnju na kršenje ženskih prava

Pregače na beogradskim spomenicima skreću pažnju na kršenje ženskih prava

Twitter

U susret 8.martu, grupa beogradskih feminističkih organizacija postavila je pregače na spomenike muškarcima iz srpske povijesti koji se smatraju simbolima unutar struke kojom su se bavili.

Akciju su provele Mreža Žena u crnom, Centar za ženske studije Beograd, Zadruga Oktobar, Inicijativa #MameSuZakon, Ne davimo Beograd i druge.

{slika}

Ljubičaste pregače kao simbol ‘ženske neposlušnosti’ i feminističke borbe osvanule su na spomenicima Jovanu Cvijiću, Josifu Pančiću i Dositeju Obradoviću u beogradskom Studentskom parku, na spomeniku Pavlu na Tašmajdanu, Borislavu Pekiću na Cvetnom Trgu i Nikoli Tesli ispred Elektrotehničkog fakulteta.

Na pregačama kojima su ‘ukrašeni’ spomenici mogle su se uočiti poruke poput ‘Nauka je ženskog roda.’ ‘Abortus je žensko pravo’ i ‘Podržavam ženski štrajk’.

{slika}

“Ovom akcijom skrenuta je pažnja na nevidljiv i neplaćenih ženski rad, ugrožavanje radnih i reproduktivnih prava žena, zamah u klerikalizaciji društva, odlaganje uvođenja seksualnog obrazovanja u školama, kao i na značajno manje prisustvo spomenika važnim ženama iz naše istorije u javnom prostoru.” izjavile su organizatorice akcije.