U fokusu

SLUČAJ ZDRAVKO MAMIĆ

Presedan pred Vrhovnim sudom: Zabranjeno svako javno poticanje diskriminacije LGBT osoba

Presedan pred Vrhovnim sudom: Zabranjeno svako javno poticanje diskriminacije LGBT osoba

Priopćenje Lezbijske organizacije Rijeka – LORI, Zagreb Pridea, Domina i Centra za mirovne studije prenosimo u cijelosti. 

Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Zagreb Pride, Domino i Centar za mirovne studije pozdravljaju presedansku odluku Vrhovnog suda RH po kojoj je zabranjena svaka javna izjava koja za cilj ima poticanje na diskriminaciju. Uzimajući u obzir trenutni kontekst pojačanog diskriminatornog govora javnih osoba, naročito političara, kao i omalovažavanje ljudskih i manjinskih prava, posebno LGBT osoba i pripadnika manjinskih etničkih/nacionalnih skupina, ova presuda predstavlja snažan mehanizam zaštite od diskriminacije svih manjinskih i ugroženih skupna građana u Hrvatskoj.

Naime, prema odluci Vrhovnog suda, od 17. lipnja 2015., zbog izjava da u hrvatskoj reprezentaciji gejevi ne bi trebali igrati nogomet, jer gej čovjeka ne može vidjeti kao člana reprezentacije, već samo kao “kao baletana, tekstopisca i novinara“, predsjednik GNK Dinama Zdravko Mamić počinio je izravnu diskriminaciju. Ovom presudom sud je Zdravku Mamiću naložio i javnu ispriku koju mora u roku od tri dana skupa s presudom objaviti u dnevnim novinama “Jutarnji list” te mu zabranio ponavljanje djela što znači da on u svojim budućim javnim istupima ne smije koristiti govor mržnje prema LGBT osobama.

Ovom presudom Vrhovni je sud zacementirao visoki standard zaštite prava LGBT osoba, ali i svih drugih skupina građana, svih manjinskih grupacija u našem društvu, od svakog oblika javnog poticanja na diskriminaciju. S obzirom da se radi o presedanu i pionirskoj borbi za društvo bez diskriminacije u našoj zemlji, podnositelji udružne tužbe ovu presudu posvećuju svim borkinjama i borcima za ljudska prava. Koristite je za obranu od svakog poticanja na diskriminaciju!

Dodatno, udruge Zagreb Pride, Centar za mirovne studije, LORI  i Queer Zagreb koje su postupak revizije pred Vrhovnim sudom pokrenule još u studenom 2010., upozoravaju da uz prethodne dvije godine na regularnim sudovima znači da se na ovu presudu čekalo više od pet godina što je izrazito dugotrajan postupak. Prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, diskriminacijski postupci se vode prema žurnoj proceduri, a pet godina se nikako ne može okvalificirati kao žurna procedura.

KRONOLOGIJA SLUČAJA:

 Udružna tužba četiri organizacije civilnog društva predana je Županijskom sudu u Zagrebu 10. prosinca 2010. godine. 24. ožujka 2011. godine donesena je presuda istog suda (sutkinja Jadranka Travaš) kojom se odbija tužbeni zahtjev uz obrazloženje da se radi o “vrijednosnom sudu” g. Mamića. Žalba organizacija tužiteljica podnesena je protiv ovakve presude 13. travnja 2011. godine te slijedi niz požurnica Vrhovnom sudu da odluči o žalbi što VSRH i čini 18. travnja 2012. godine odbijenicom. Revizija presude podnesena je istog dana 2012. godine te smo do danas podnijeli više požurnica VS a jučer (25. siječnja 2016. godine) zaprimljena je i presuda kojom se preinačuje presuda VS RH od 18. travnja 2012. godine i Županijskog suda u Zagrebu od 24. ožujka 2011. godine te se utvrđuje da je g. Mamić u svojoj izjavi diskriminirao LGBT osobe.

Također, navodimo da je 6. svibnja 2015. godine podnesen zahtjev Vrhovnom sudu RH radi zaštite prava na suđenje u razumnom roku (budući da u razumnom roku nije odlučeno o našem zahtjevu za revizijom). 11. lipnja 2015. godine zaprimljeno je rješenje predsjednika Vrhovnog suda RH u kojem se navodi da je zahtjev za suđenje u razumnom roku osnovan, a kojim se rješenjem daje tom sudu rok od šest mjeseci da donese odluku o reviziji te je 28. prosinca 2015. godine podnesen zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku (o tom zahtjevu do danas nije riješeno te će on biti odbijen, jer je u međuvremenu odlučeno o reviziji).