U fokusu

apel stručnoj javnosti

‘Prestanite bagatelizirati partnersko nasilje u obitelji’

‘Prestanite bagatelizirati partnersko nasilje u obitelji’

Autonomna ženska kuća Zagreb zgrožena je skandalozonom sudskom odlukom Županijskog suda u Splitu kojom je isti poslao nedopustivo lošu poruku javnosti vezano uz kažnjavanje partnerskog nasilja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Splitski Županijski sud ‘prepolovio’ je kaznu Općinskog suda u Splitu kojom je počinitelj nasilja, iznimno velike kriminalne upornosti, opravdano kažnjen  sa šest i pol godina zatvora jer je svoju suprugu prebio i slomio joj dva rebra.

AŽKZ podržava sudački integritet suca Mešina jer je ispravno primjenio Kazneni zakon  i Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava. Odlukom o kazni sudac Mešin pokušao je stvoriti dobru sudsku praksu, postići svrhu kažnjavanja specijalnom prevencijom u odnosu na okrivljenika, ali i  generalnom prevencijom u odnosu na ova učestala i  teška kaznena djela.

Okrivljenik je treće kazneno djelo počinio tijekom trajanja dviju uvjetnih kazni. Također su mu  izrečene  četri uvjetne kazne u kaznenim postupcima, čak sedam perkršajnih kazni, sve zbog nasilja nad ženom i djetetom.

Dobra sudačka procjena suda prvog stupnja vidljiva je u činjenici  da je sudac  ispravno procijenio da dosadašnje kažnjavanje očigledno nije polučilo svrhu, da se okrivljenik ne pokorava nalozima suda,  nastavio je zlostavljati suprugu i samim time je ismijao cjelokupni pravosudni sustav ove zemlje.

Kao i u brojnim drugim ranijim propustima tijela državnih vlasti RH, pokazuje se da iako imamo zadovoljavajući pravni okvir za zaštitu žena i djece od nasilja, lošom praksom ih efiksano ne štitimo.

Gotovo smo sigurne da je u prijašnjim prekršajnim presudama, a možda i u kaznenima osuđeniku  izricana mjera liječenja od ovisnosti. Ako te mjere nisu provedene, tada znači da Županijski sud ne može ustvrditi da bi se okrivljenikov alkoholizam imao smatrati olakotnom okolnošću. Naprotiv, neprovođenje mjera liječenja od ovisnosti  izricano u prijašnjjim presudama, dovelo je do toga da se okrivljenik samoskrivljeno dovede u stanje smanjene ubrojivosti, kao što to ispravno zaključuje sud prvoga stupnja.

Aktivistkinje AŽKZ-a pozivaju stručnu javnost da slučajeve partnerskog nasilja u obitelji ne bagatelizira. Zahtjevamo da se svim oblicima nasilja nad ženama i djecom stane na kraj oštrim kažnjavanjem. Cijena koju plaćaju žene i djeca žrtve nasilja je previsoka.

Ukoliko Despotušić odluku Županijskog suda u Splitu i ovaj puta shvati na način kao i dosadašnje sudske odluke, te se i nadalje neće pokoravati istima, nastaviti će zlostavljati svoju suprugu i djete, moguć je fatalan ishod po gđu Despotušić za čiji život po ne znam koji puta nitko neće snositi odgovornost.

U RH prosječno na godišnjoj razini od strane partnera biva ubijeno 10-12 žena. Hoće li se možda gđa Despotušić pridružitii ovoj crnoj statistici samo zato što suci/sutkinje bagateliziraju ozbiljne i teške slučajeve partnerskog nasilja u obitelji, te lošom sudskom praksom ne štite žene i djecu od nasilja?”