U fokusu

tek je počelo

Previšiću, odavno je već previše! Unajmio privatne zaštitare da na javnom fakultetu uklanjaju plakate?

Previšiću, odavno je već previše! Unajmio privatne zaštitare da na javnom fakultetu uklanjaju plakate?

Akademska solidarnost

Nakon što je rektor Damir Boras jučer raspustio Studentski zbor Filozofskog fakulteta, koje je trebalo odlučivati o smjeni kontroverznog dekana Vlatka Previšića, studenti/ce su počeli/e pozivati na plenum.

Naime, nakon sinoćnje odluke Senata Sveučilišta koja je izazvala veliku buru, danas su na FFZG-u osvanuli plakati kojima se studentska populacija poziva na novu pobunu. 

Dekan je na to reagirao – unajmljivanjem privatne zaštitarske tvrtke koja se zasad bavi skidanjem ‘nepoćudnih’ plakata po zgradi fakulteta – tvrde studenti/ce i sindikat Akademska solidarnost. 

“Previšićeva privatna vojska, pardon zaštitari na fakultetu: Dakle, “dekan” Previšić je na fakultet doveo i privatne zaštitare (Sokol Marić). Dobili su prostoriju odmah na ulazu na fakultet. Ima ih bar trojica u crnim (naravno) uniformama, a navodno i još pokoji u civilnoj odjeći. Zasad se bave skidanjem nepoćudnih plakata, a u dogledno vrijeme tko zna”, piše u objavi sindikata Akademska solidarnost.{slika}

Korisnici/e društvenih mreža pitaju se tko plaća privatne zaštitare na javnom fakultetu – dekan osobno, FFZG ili pak Kaptol. 

Podsjetimo, ovdje se radi o nastavku sukoba oko spornog prijedloga spajanja Filozofskog fakulteta i Katoličko bogoslovnog fakulteta. Nakon blokada dekanovog ureda, uklanjanja transparenata i plenuma, Fakultetsko vijeće bilo je za smjenu dekana Previšića. Kako bi se to izbjeglo, Boras je izbacio studente/ice iz Vijeća.

Podsjetimo, prošli tjedan dekan Previšić podnio je kaznenu prijavu protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič zbog ‘organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije’. Naime, one su podržale protivljenje studenta/ica odlukama uprave fakulteta da sklopi ugovor s Katoličkim-bogoslovnim fakultetom.