U fokusu

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Prihvaćeni zahtjevi inicijative ’67 je previše’

Prihvaćeni zahtjevi inicijative ’67 je previše’

67 je previše

Na sjednici Vlade poručeno je da će se u potpunosti preuzeti prijedlozi inicijative ‘67 je previše‘ i uputiti Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. 

“Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijative ’67 je previše’ i nakon što su potpisi prikupljeni, ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku – čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Sindikati su iznenađeni ovakvim razvojem događaja jer su očekivali odugovlačenja. 

 “Pomalo smo iznenađeni, ne previše, očekivali smo referendum, još ga očekujemo. Stava smo da referenduma mora biti, a bilo koja drukčija odluka mora biti rezultat dogovora triju sindikalnih središnjica i organizacijskog odbora”, kazao je Krešimir Sever

Unatoč najavi premijera da se prihvaćaju zahtjevi inicijative, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i dalje očekuje raspisivanje referenduma. 

“Zašto bismo mi vjerovali predsjedniku Vlade i Vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je Vlada provodila protiv naše referendumske inicijative. Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu promijenili postojeće mirovinske zakone, da bi oni sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Neovisno o tome, ako Vlada želi donijeti novi zakon, to je njezino pravo, no mi nećemo sudjelovati ni u kakvim razgovorima o tom novom zakonu. Vlada ga može donijeti sama, međutim naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom”, istaknuo je Novosel.

O potrebi referenduma na društvenim mrežama oglasio se i ustavni stručnjak Mato Palić. 

{slika}

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će se novim zakonom regulirati da rad bude dulji od 65 godine, ako netko tako želi. 

Podsjećamo, inicijativa ’67 je previše’ u svojim zahtjevima je tražila: 

Povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina

Poticanje duljeg ostanka u svijetu rada, a ne za kažnjavanje svih onih koji ne mogu ili ne žele raditi dulje od 65 godina.

Zalažemo se za borbu protiv diskriminacije starijih radnika i omogućavanje svima da ostanu u svijetu rada do 65 godine starosti, a onima koji to mogu i žele duže.

Zalažemo se  za dostojanstvenu mirovinu za one koji su prisiljeni svijet rada napustiti nekoliko godina ranije zato što ne mogu više raditi ili im društvo to ne omogućuje.

Vjerujemo i znamo da Hrvatska može i mora omogućiti dostojanstvenu starost svojim građanima. Znamo da novaca za mirovine ima, samo što nisu pravedno raspoređeni. Znamo da ima boljih, važnijih i hitnijih rješenja za to kako poboljšati mirovinski sustav i učiniti ga pravednijim.