U fokusu

Prijete joj vješala jer je ubila muža koji ju je zlostavljao

Prijete joj vješala jer je ubila muža koji ju je zlostavljao

Screenshot: YouTube

Aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava u utorak su upozorili da 22-godišnjoj Iranki Zeinab Sekaanvand prijeti vješanje zbog ubojstva supruga koji ju je mjesecima premlaćivao, prenosi BBC i podsjeća da je smrtna kazna bila prethodno odgođena jer je mlada žena bila trudna.

Sekaanvand se tijekom boravka u zatvoru ponovo udala i zatrudnila, no rodila je mrtvorođenče te joj ponovo prijeti smrtna kazna koja bi mogla biti izvršena već 13. listopada, upozorava Amnesty International. Islamski zakon priječi izvršenje smrtne kazne nad trudnicom.

Liječnici tvrde da je dijete umrlo u utrobi dva dana prije poroda, a kao razlog navode šok koji je 22-godišnjakinja pretrpjela zbog likvidacije svoje prijateljice s kojom je dijelila ćeliju.

Sekaanvand dolazi iz vrlo siromašne, konzervativne iransko-kurdske obitelji, a od kuće je pobjegla s 15 godina i udala se za prvog supruga Hoseina Sarmadija. Prema njezinim riječima, nadala se boljem životu sa suprugom, ali su se te nade rasplinule ubrzo nakon vjenčanja kada ju je počeo redovito tući i vrijeđati. Prijavila ga je policiji više puta, ali niti jedna prijava nije istražena.

Nakon što je njezin suprug pronađen ubijen, tada 17-godišnja Sekaanvand je uhićena i privedena u policijsku stanicu gdje su je policajci redovito mučili 20 dana. Priznala je da je supruga nasmrt izbola nožem, no poslije je to priznanje povukla na sudu u pokrajini Zapadni Azerbajdžan i sucu kazala da je ubojica brat njezinog supruga koji ju je redovito silovao.

Sakaanvand tvrdi da joj je djever obećao da će je pomilovati ako preuzme krivnju. Šerijat, naime, dopušta obitelji žrtve ubojstva da umjesto smrtne kazne za počinitelja prihvati novčanu odštetu.

Human Rights Watch (HRW) također upozorava da je u trenutku ubojstva Sarmadija, optužena bila maloljetnica te da Iran, kao potpisnik Konvencije o pravima djeteta, mora ukinuti smrtnu kaznu za maloljetnike, piše BBC.