U fokusu

"U ime ljubavi" iz prištine

Prijetnje smrću sudionicima i sudionicama Povorke ponosa na Kosovu

Prijetnje smrću sudionicima i sudionicama Povorke ponosa na Kosovu

Prištinski mediji dobili su od nepoznatih osoba koje sebe nazivaju “revoltiranim građanima” poruke u kojima se prijeti smrću sudionicima i sudionicama danas planirane Parade ponosa u Prištini, prenosi LGBT.ba.

Putem e-mail adrese, po svemu sudeći posebno otvorene za upućivanje prijetnji, medijima je dostavljena poruka sa pozivom da se “nemoralni ubiju u ime morala”.

Policija Kosova je za portal Koha.net na ove prijetnje odgovorila da se na Kosovu “priznaje pravo na seksualnu orijentaciju i sloboda izražavanja sve dok se time ne dovode u pitanje prava ili slobode koje su garantovane Ustavom Kosova”.

“Policija uzima u obzir sve što može da se poveže sa određenom situacijom i posebno organizacijom događaja ili manifestacija svake vrste. U skladu sa okolnostima koje karakterišu ovu manifestaciju policija je izradila svoj operativni plan u kojem je utvrdila sve operativne mjere koje će biti preduzete u cilju nadgledanja i obezbjeđivanja sigurnosti toka ovog događaja”, kaže se u odgovoru policije.

Takođe se ističe da je policija opredijeljena da rigorozno obezbijedi sve događaje za koje je dala dozvole kao i da preduprijedi bilo koje djelo od bilo koga ko bi imao namjeru ne priznati prava i slobode pojedinaca/ki.

U Prištini će danas pod sloganom “U ime ljubavi” biti održana prva Parada ponosa na Kosovu.

Parada je počela u 11.30 sati. Kretat će se glavnim ulicama Prištine, od Trga Skenderbega, preko Trga majke Tereze do Trga Zahira Pajazitija.

Predviđeno je da na kraju parade budu održani kratki govori i kulturno-umjetnički program. Prethodne tri godine na Kosovu su održana tri marša LGBT populacije.