U fokusu

udar na žene i djecu

Proračunske rezove američke Vlade najviše će osjetiti žene

Proračunske rezove američke Vlade najviše će osjetiti žene

Feminist.org izvještava o posljedicama automatskih proračunskih rezova američke Vlade.

Odluka o automatskim proračunskim rezovima američke Vlade, pod nazivom “Sequestar” (op.a. smanjenje javne potrošnje kada ne dođe do političkog dogovora) na snagu je stupila u ponoć, 2. ožujka 2013. Smanjenja od ukupno 85 milijardi američkih dolara sredstava za Vladine programe imat će nerazmjerno oštar utjecaj na žene, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i diljem svijeta.

Naime, za 32 milijuna američkih dolara smanjit će se programi planiranja obitelji, što rezultira gubitkom pristupa kontracepciji za gotovo 1,7 milijuna žena te povećanjem neplaniranih trudnoća za gotovo njih 500.000. Mnogi od ovih programa također rade na borbi protiv materalnog mortaliteta diljem svijeta. Kao rezultat Vladinih rezova, stručnjaci i stručnjakinje predviđaju kako će ove godine oko 1.300 žena više nego inače umrijeti uslijed poroda.

Prema Centru za američki napredak, rezovi od 15 milijuna američkih dolara bit će primijenjeni na Title X programe, koji osiguravaju sredstva za kontracepcijska sredstva i usluge koje uključuju ispitivanje i liječenje raka te testiranje na HIV.  Ovaj program također uključuje sredstva za liječenje neplodnosti i zdravstvene preporuke. Spomenuti bi rezovi također mogli rezultirati brojem od 130.000 žena koje na neki način gube mogućnost planiranja obitelji.

Osim toga, rezovi će smanjiti i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i raka vrata maternice, koji ženama nižih primanja omogućuje pristup dijagnostičkim uslugama, poput mamografije i kliničkog pregleda dojki. Ove bi mjere štednje u kombinaciji mogli biti prijetnja klinikama za planiranje obitelji širom zemlje, jer postoji mogućnost da ne prime dovoljno financijskih sredstava za pružanje osnovnih usluga da bi ostale otvorene.

Dok je Kongres prije nekoliko dana dao zeleno svjetlo Zakonu o nasilju nad ženama, aktualnim smanjenjem proračuna, smanjena su i financijska sredstva u programima za sprječavanje nasilja, predviđena u istoimenom zakonu. Rezovi za financiranje programa za sprječavanje nasilja nad ženama iznosit će 13 milijuna američkih dolara. Države koje će najviše te rezove jesu savezne države Kalifornija, Teksas i New York. Ove tri države mogle bi izgubiti sredstva od kojih bi, prema procjenama, dobrobit moglo imati 6.700 žrtava nasilja.

WIC (Women, Infants and Children), odnosno, Specijalni program dodatne prehrane za žene, novorođenčad i djecu, koji osigurava prehrambenu sigurnost majkama nižih primanja i njihovoj djeci, izgubit će financijska sredstva od 600 milijuna američkih dolara. Nadalje, program dječje skrbi koji je neophodan za zaposlene obitelji, a koje si ne mogu priuštiti privatne dječje vrtiće, osjetit će dramatične rezove, zajedno s financiranjem programa cijepljenja za djecu, koji će radi Vladinih mjera štednje rezultirati s 32.000 manje cijepljene djece.

Programi osnovnog i srednjeg obrazovanja suočit će se s rezovima od 713,3 milijuna američkih dolara u financiranju. Kalifornija, Teksas i Florida, osjetit će najveće posljedice rezova u smanjenju financiranja javnog K-12 obrazovanja (obrazovanje od vrtića do završetka srednje škole), riskirajući, prema procjenama, 2.890 radnih mjesta nastavnika u osnovnoj školi. Ove tri države rezove bi također mogle osjetiti u financiranju programa za djecu s teškoćama u razvoju. Visoko će obrazovanje također biti pod utjecajem smanjenja proračunskih sredstava, što će se najviše očitovati u smanjenju financijske pomoći i studentskih poslova koji su prvenstveno koristili studentima/cama slabijeg ekonomskog statusa.

Na konferenciji za novinare, Nancy Pelosi, liderica demokrata u Zastupničkom domu, osudila je učinke koje će proračunski rezovi imati na žene. Pelosi se obratila medijima izjavom: “Rezovi na zdravlje žena od prenatalne skrbi do ispitivanja i liječenja raka, rezovi na žrtve obiteljskog nasilja… rezovi na inicijative za podršku ženama i obitelji, kao što su Zakon o nasilju nad ženama i Head Start program.. Radi dobrobiti američkih žena, Demokrati i Republikanci moraju raditi zajedno kako bi zaštitili srednju klasu.”

Kako dijeli mišljenje Pelosi, Rosa DeLauro potvrdila je govoreći: “Dopuštanje ovakvih rezova bezobzirno je, neodgovorno i posebice štetno za žene, njihova radna mjesta i usluge na koje se oslanjaju”. Ipak, predsjednik Barack Obama odlučio se susresti s vodećim predstavnicima Kongresa, s pokušajem pronalaska zajedničkog rješenja kojim bi se izbjegli ekstremni i štetni rezovi. 

Prevela i prilagodila Ana Maria Kezerić