U fokusu

Domine, Iskorak, Kontra, Le Zbor i Zagreb Pride obilježiti će raznim događanjima Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Prosvjed na Markovom trgu, koncert na Dolcu, spot, medijska kampanja…

Svake se godine diljem svijeta 17. svibnja, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije održavaju različite akcij. Obilježavanjem međunarodnog dana borbe protiv homofobije bitno je prisjetiti se i pojedinaca i pojedinki u 80 država diljem svijeta gdje su homoseksualni odnosi ilegalni. U nekim zemljama se homoseksualne osobe doživotno zatvara u zatvore. U sedam država (Iran, Jemen, Saudijska Arabija…) na snazi je Zakon koji propisuje smrtnu kaznu za homoseksualne osobe.

Prosvjed na Markovom trgu, koncert na Dolcu, spot, medijska kampanja…

polyp.org

17. svibnja  1990. godine, prije točno 20 godina Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti.  Upravo zbog toga taj datum se obilježava diljem svijeta kao međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Svake godine na međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije različite akcije održavaju se u preko 50 zemalja.

Obilježavanjem međunarodnog dana borbe protiv homofobije bitno je prisjetiti se i pojedinaca i pojedinki u 80 država diljem svijeta gdje su homoseksualni odnosi ilegalni. U nekim zemljama Zakoni nalažu da se homoseksualne osobe doživotno zatvara u zatvore. U sedam država (Iran, Jemen, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Sudan, Nigerija, Mauritanija) na snazi je Zakon koji propisuje smrtnu kaznu za homoseksualne osobe. Čak i u državama gdje homoseksualni odnosi nisu ilegalni, diskriminacija i fizičko zlostavljanje zbog spolne orijentacije su veoma česti. Još je i gore za transeksualne osobe koje su više izložene nasilju te za lezbijke koje su često nevidljive i dvostruko diskriminirane. U nekim državama vidljiv je napredak dok u drugim državama je situacija sve gora te se kršenje ljudskih prava nastavlja iz dana u dan.

U Hrvatskoj će također razne udruge obilježiti ovaj dan. Iskorak-Centar za prava seksualnih i rodnih manjina u suradnji sa nizom međunarodnih udruga okupljenih oko IDAHO projekta (International day against homophobia and transphobia)  provodi medijsku kampanju čiji cilj je educirati i informirati širu javnost o problemu homofobije u Hrvatskoj.

{slika}

Tako će šira javnost na  web stranici kampanje pronaći relevantne informacije o homofobiji u Hrvatskoj, slučajevima diskriminacije i homofobije u protekloj godini, statističke podatke o homofobičnim incidentima, najčešćim mitovima i zabludama o seksualnim manjinama te sve o Zakonu o suzbijanju diskriminacije s naglaskom kako isti koristiti u zaštiti vlastitih prava. Na web stranici će biti promovirana i nova brošura udruge Iskorak “Zakonom protiv homofobije” čiji će se digitalnu verziju također moći pronaći na web stranici.

Uz navedene informacije na stranici će biti prikazan promotivni spot “Iskorak protiv homofobije” u kojem će poznate osobe iz hrvatskog javnog i političkog života poslati poruku Hrvatskom društvu kako je homofobija nepoželjna u Hrvatskoj. Neke od poznatih osoba koje sudjeluju u promotivnom spotu su: Mirela Holy, Ida Prester, Sanja Sarnavka, Maja Mamula, Nives Celzijus, Vesna Pusić, Aleksandar Štulhofer, Željka Jelavić, Mario Kovač, Ella Dvornik … a lista se nastavlja.

Lezbijska grupa Kontra u ponedjeljak 17. svibnja s početkom u 10.30 održati će prosvjednu akciju na Trgu sv. Marka, kada će Vladi Republike Hrvatske uručiti “Recept za lijek protiv homofobije” te će službeno zatražiti brisanje homofobičnog sadržaja iz školskih udžbenika. 

{slika}

Naime, popis školskih udžbenika za školsku godinu 2009./2010. sadržava i udžbenik “S Kristom u život” (u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Zagreb, 2008.). U udžbeniku se između ostaloga navodi sljedeće: “Svjesni smo ipak činjenice da neki ljudi osjećaju privlačnost prema osobama istoga spola. Medicina i psihologija pronalaze različite uzroke, do kraja neistražene, takvom ljudskom stanju. Crkvena je predaja uvijek tvrdila da su ‘čini homoseksualni u sebi neuredni’. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni” (KKC 2357). “Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju.”    

Homoseksualnost nije neistraženo “ljudsko stanje”, nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora). Navođenje da se radi o posebnom “ljudskom stanju”, s naglaskom na traženje medicinskih i psiholoških uzroka, sugerira upravo suprotno; da se radi o anomaliji, odnosno bolesti, te je protivno nizu međunarodnih i nacionalnih propisa koji reguliraju zabranu diskriminacije i pravo na potpunu i točnu informaciju.

Iz Kontre podsjećaju da su brojne lezbijke, gejevi i biseksualne osobe u povijesti bile žrtve pokušaja promjene seksualne orijentacije medicinskim metodama poput prisilne hospitalizacije, elektrošokova, lijekova za duševne bolesti i sl. Upravo zbog toga je izrazito opasno davati djeci pogrešne informacije koje ih navode na zaključak da je homoseksualnost bolest. Homoseksualnost nije bolest, ali homofobija je ozbiljna bolest hrvatskog društva, što dokazuje i primjer homofobičnih udžbenika.

Po prvi put će se i u Splitu obilježiti Međunarodni dan borbe protiv homofobijete. Domine i Kontra organiziraju panel diskusiju 20. svibnja u hotelu “Park” na temu “Diskriminacija lezbijki u javnom i političkom životu – osobno uvjetuje javno?”
Na panelu će pored Charlotte Bunch,svjetski poznate aktivistkinje za prava žena, ljudska i seksualna prava, sudjelovati i Lepa Mlađenović, iz Beograda, psihologinja, feministica, mirovna aktivistica, te dugogodišnja aktivistica u borbi za prava lezbijki i prava žena, Sanja Juras, aktivistica za prava LGBTI i Q osoba, koordinatorica zagrebačke lezbijske grupe Kontra i Rada Borić, koordinatorica Centra za ženske studije iz Zagreba. Pored gošći panela, svoj dolazak najavile su brojne aktivistice iz Hrvatske, a moderatorica panela bit će Mirjana Kučer iz Domina.
Odabirom teme Domine žele upozoriti na licemjerje službenih politika i politike u kojoj ima mjesta za sve osim za seksualne “manjine” i javno progovoriti o nevidljivosti lezbijki i biseksualnih osoba, kao i dvostrukoj diskriminaciji žena homoseksualne ili biseksualne orijentacije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježiti će se i glazbom. Le Zbor će u suradnji sa Centrom za ženske studije 17. svibnja točno u podne na Dolcu u Zagrebu održati prigodni koncert znakovitog naziva “Urbi et Orbi”. Zagreb Pride  će u subotu navečer 15. svibnja u klubu Legacy održati promociju hrvatske verzije spota “Fuck You” britanske pjevačice Lilly Allen.

Lily Allen snimila je pjesmu “Fuck You” 2008. godine, u kojoj se obračunava, između ostaloga, i s homofobijom, a od tada se u prostranstvima world wide weba pojavile britanska, francuska, mađarska, ali i mnoge druge verzije spota, u kojima LGBTIQ djevojke, dečki i svi ostali/između uz stihove Lily Allen pjevaju, plešu, grle se i ljube, te slobodno izražavaju svoj seksualni identitet. I poručuju homofobima da odje*u. Zagreb Pride je snimio hrvatsku verziju, u kojoj će se moći vidjeti tridesetak pripadnika hrvatske LGBTIQ zajednice.