U fokusu

abortus na zahtjev do 14. tjedna trudnoće

Prosvjedi za legalan pobačaj diljem Argentine

Prosvjedi za legalan pobačaj diljem Argentine

Twitter/#AbortoLegalEsVida

Ovog četvrtka građani/ke Argentine izašli/e su na ulice širom zemlje kako bi podržali/e legislativni projekt za legalizaciju abortusa unutar prvih 14 tjedana trudnoće. Datum održanih demonstracija također se podudara s 13. godišnjicom osnutka argentinske Nacionalne kampanje za pravo na legalan, siguran i besplatan abortus, ali i s Međunarodnim danom akcije za zdravlje žena.

Od sjeverne pokrajine Salta do najjužnije Tierra del Fuego, Argentinci/ke su se okupili/e da produpru Zakon o dobrovoljnom prestanku trudnoće koji bi u svim slučajevima dekriminalizirao pobačaj u prvih 14 tjedana trudnoće.

Konačna rasprava zakazana je za 13. lipnja.

Martha Rosenberg, jedna od osnivačica kampanje, izjavila je za lokalne novine Page 12 “Mislim da smo učinili veliko djelo društvenom destigmatizacijom dekriminalizacije pobačaja, koja je umjesto tabua postala prioritetno političko pitanje”.

U Buenos Airesu, glasnogovornica je pročitala deklaraciju u kojoj je potvrđeno da, u vezi s majkama Plaza de Mayo, “još jednom u povijesti naše zemlje jedan šal ujedinjuje nas kao sestrinstvo”.

U deklaraciji kampanja je također pozvala zakonodavce da održe korektnu raspravu te kritizirala argumente protiv dekriminalizacije u obliku “vjerske ili sentimentalne tendencije s šokantnim utjecajima”.

Kako se rasprava bliži kraju, crkva je povećala svoj pritisak na zakonodavce. Nadbiskup u Buenos Airesu, Mario Poli, pozvao je zakonodavce da obrane “život nerođenih i nedužnih”, dok je biskup Tucuman Carlos Sanchez zatražio od svakog zakonodavca da glasa “za život”.

Crkva je također u nekoliko navrata pozivala zakonodavce kako bi iskazala svoj stav glede navedene teme. Prema riječima Daniela Lipovetzkyja, koordinatora rasprave u kongresnom odboru, crkva “zauzima pogrešan stav. NVO to smije, ali ne i crkva u sekularnoj državi. “

Unatoč nedavnim napadima crkve i činjenici da se preliminarni broj glasova čini izjednačenim, kampanja je optimistična u smatranju da će pobačaj konačno postati legalan pod argentinskim zakonom.