U fokusu

marš u istanbulu - ne tiče te se

Prosvjednice u Turskoj: Ostavi moju odjeću na miru!

Prosvjednice u Turskoj: Ostavi moju odjeću na miru!

Kiyafetime Karişma/Twitter

Stotine žena marširalo je u subotu Istanbulom protestirajući protiv nasilja i animoziteta od strane muškaraca koji zahtijevaju od njih konzervativnije odijevanje, piše agencija Reuters.

Marš, nazvan ‘Ostavi moju odjeću na miru’ (Kıyafetime karışma; Don’t Mess With My Outfit), počeo je u distriktu Kadıköy u azijskom dijelu grada. Žene su nosile kratke hlače na vješalicama da bi pokazale kakvu vrstu odjeće neki muškarci smatraju neprikladnom. “Nećemo se pokoriti, nećemo šutjeti, nećete nas prestrašiti. Pobijedit ćemo pružajući otpor”, uzvikivale su prosvjednice držeći transparente i LGBT zastave.

{slika}

Prosvjed je organiziran zbog sve većeg broja verbalnih i fizičkih napada na žene u Turskoj posljednjih godina. U lipnju je, na primjer, mladu ženu Asenu Melisu Sağlam u autobusu tijekom Ramazana napao muškarac zato što je nosila kratke hlače. Video pokazuje kako muškarac ustaje i udara ju. “Zar te nije sram odijevati se ovako tijekom Ramazana”, vikao je, prenosi Reuters.

Maršu se pridružilo i nekoliko žena koje su protestirale protiv kritika s kojima se suočavaju zato što su izabrale nositi maramu. “Ne miješaj se u moju maramu, kratke hlače, odjeću”, pisalo je na transparentima.