U fokusu

'Rat počinje ovdje!'

Prosvjednici i prosvjednice okupirali Europsku središnju banku!

Prosvjednici i prosvjednice okupirali Europsku središnju banku!

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u petak ujutro po kiši ispred Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu kako bi prosvjedovali protiv štednje u eurozoni, na poziv antikapitalističke organizacije Blockupy, javlja AFP.

Oko ECB-a su od srijede postavljene ograde kako se prosvjednici i prosvjednice ne bi približili. Nekoliko stotina policajaca je raspoređeno u središtu grada koji nadlijeće nekoliko helikoptera, rekao je glasnogovornik policije, piše Tportal.

Glasnogovornica ECB-e izjavila je da je ta institucija poduzela potrebne mjere zaštite svojih djelatnika i djelatnica u koordinaciji s policijom. ECB je u priopćenju obznanio da će banka normalno raditi tijekom prosvjeda.

‘Rat počinje ovdje’, poručili su demonstranti i demonstrantice dajući do znanja financijskom sektoru i Europskoj uniji kako više neće nositi golemi teret krize na svojim leđima. Prosvjednici i prosvjednice koji ukazuju na štednju i vođenje krize, predviđaju blokirati velike banke, posebice sjedište Deutsche Bank, najveće njemačke banke.

U subotu se obilježava 15. obljetnica utemeljenja ECB-a i u središtu Frankfurta se predviđa prosvjed na kojemu organizatori očekuju 20.000 sudionika i sudionica.