U fokusu

Zenica

Protesti BiH mama

Protesti BiH mama

Grupa građanki, žena koje su nedavno postale majke i time stekle pravo na naknadu za vrijeme rodiljnog dopusta već treći dan za redom protestiraju ispred zgrade Ze-Do Kantona u Zenici, donose zenskaposla.ba.

Neformalna grupa pod nazivom “Mame Bosne i Hercegovine” djeluje kao grupa na Facebooku sa ciljem razmjene informacija između svih majki, trudnica i onih koji to nastoje biti sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Želja Mama Bosne i Hercegovine je da svoje sugrađanke i sugrađane informiraju o socijalnim i ekonomskim pravima žena, majki i onih koje će to postati. Osnivačice grupe su građanke Zenice, revoltirane stalnim kršenjem prava žena rodilja i trudnica na prostoru Ze-Do Kantona.

Kašnjenje rodiljnih naknada za zaposlene majke više od 6 mjeseci ostavlja gorak ukus u ustima, i nameće pitanje – gdje odlaze doprinosi koje poslodavci moraju uplatiti svaki mjesec? Gdje odlazi novac koji smo mi zaradile? Tko upravlja tim fondom? Zaposlene majke rodilje, i one koje su uspjele ostvariti pravo na rodiljnu naknadu nisu i ne smiju biti socijalni slučajevi poručuju Mame Bosne i Hercegovine.