U fokusu

Refrendum o Plominu C nije uspio?!?

Protiv Plomina C glasalo 94 posto građana i građanki

Protiv Plomina C glasalo 94 posto građana i građanki

FB: Zelena akcija

“Plomin C ostaje i korača naprijed, mi stojimo i koračamo natrag”, komentirao je jedan razočarani građanin za Glas Istre kada je odmah po zatvaranju birališta. Tris.com.hr javlja da je na referendum izašlo 36 posto građana i građanki.

Da bi referendum uspio, u svakoj jedinici lokalne samouprave izlaznost birača morala je biti 50 posto, plus jedan glas tumačili su pojedini mediji. No, više nevladinih udruga upozorilo je kako je riječ o krivom tumačenju Zakona o referendumu. Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner podsjetio je kako ovaj zakon propisuje da se na savjetodavnom referendumu odlučuje većinom glasova birača koji su izašli na glasovanje. Slično su istaknuli iz GONG-a, navodeći na svomFacebook profilu kako “za savjetodavni referendum nije potreban kvorum izlaznosti od 50 posto plus jedan.”

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, izjavio je za Glas Istre, kako su mu osjećaji pomiješani.

– Zadovoljan sam što je referendum raspisan, jer je to praznik demokracije, na kojem građani/ke sami mogu odlučivati o svojoj sudbini. Žao mi je što nije izašao veći broj građana i građanki i ne znam hoće li im se ikad više pružiti takva šansa. Ne želim špekulirati o razlozima nedovoljne izlaznosti. Možda je jedan od razloga i taj što je većina građana/ki mišljenja da će Vlada ipak učiniti po svome, i da njihov glas na referendumu ništa ne bi mijenjao. Velim možda, jer zbog čega mnogi nisu izašli znaju samo oni. Želim se iskreno zahvaliti svim onima koji su to učinili, bez obzira kako su glasali. Ovaj referendum nije bio politički, jerzdravlje i čist okoliš ne prepoznaju političke opcije, ideologije ni stranačke boje. Svi mi udišemo isti zrak. No, ne predajemo se, usprkos neuspjelom referendumu. Idemo dalje u borbu za Plomin C bez ugljena,zaključio je labinski gradonačelnik.

Kako donosi Tris.com.hr na referendumu se protiv izgradnje izjasnilo 94 posto građana Labinštine koji su izašli na referendum. 

– Već godinama tvrdimo da je Plomin C ekonomski, ekološki i zdravstveno štetan projekt. Građani nisu povjerovali HEP-ovim obećanjima da će lokalna zajednica profitirati od Plomina C nego ga je nevjerojatnih 94 posto odbacio. Taj podatak Vlada ne smije ignorirati – izjavio je Marko Gregović, voditelj energetskog i klimatskog programa Greenpeacea Hrvatska. 

– Pozivamo vladajuću koaliciju da prestane demonstrirati silu i da posluša demokratsku volju građana te odbaci ovaj štetan projekt. Osim toga, tražimo ih da objave pod kojim uvjetima bi japanski Marubeni, višekratno osuđivan za korupciju, trebao graditi Plomin C. HEP i Vlada moraju biti transparentni oko ovako velikih projekata, trebaju objasniti zašto bi itko plaćao duplo skuplju električnu energiju iz Plomina C od one koja je dostupna na europskom tržištu – zaključio je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Da podsjetimo kako su sve jedinice lokalne samouprave Labinštine, na svojim sjednicama vijeća jednoglasno izglasale da se o tako važnoj investiciji pita građane i građanke, što po njima Vlada nije učinila, te su shodno tome raspisale savjetodavni referendum.