U fokusu

4. srpnja u 17 sati

Prvi biciklistički prosvjed Pride Ride 2020: Pokažimo političarima da smo još uvijek ovdje!

Prvi biciklistički prosvjed Pride Ride 2020: Pokažimo političarima da smo još uvijek ovdje!

Prvi zagrebački Pride Ride, prosvjedna vožnja na biciklima, održat će se u subotu 4. srpnja s planiranim okupljanjem od 17 sati pred Mimarom. Prosvjedna vožnja kretat će se rutom šireg centra grada, i to ovom rutom: Mimara – Savska – Vukovarska – Miramarska – Vodnikova – Savska – Mimara

“Širina kolnika tom rutom omogućava sigurnu vožnju velikog broja vozača u skladu s epidemiološkom mjerama i naše želje da se izbjegne potresom narušeni i nesigurni strogi centar grada Zagreba. Moramo napomenuti da zbog prometnih pravila i ograničenja u prosvjednoj vožnji nije moguće sudjelovati bez bicikla ili drugog prijevoznog sredstva poput e-romobila koji može postići istu brzinu. Za sve osobe bez bicikla ili drugog prijevoznog sredstva organizira se kratak popratni program ispred Mimare koji će trajati za vrijeme trajanja prosvjedne vožnje. I naravno, apeliramo na sve sudionice i sudionike da tijekom okupljanja i programa na Mimari poštuju razmak, dok naravno na Pride Rideu vrijede sva pravila iz Zakona sigurnosti prometa na cestama, tako da pregledajte svoje bicikle i preporučujemo korištenje kaciga”, napominje Marino Sorel, član inicijative Ponosni Zagreb.

Organizatori biciklističkog prosvjeda osvrnuli su se i na predizborne zahtjeve koje je šira mreža LGBTIQ+ udruga i organizacija poslala kandidatima i kandidatkinjama za Sabor Republike Hrvatske.

“Nadamo se da u iduće četiri godine nećemo morati opet tužbama boriti se za naša prava, nego da će saborski zastupnici i vlada Republike Hrvatske zauzeti proaktivan stav i ozbiljno raditi na tome da se poboljša društvena klima i pravni okviri koji reguliraju živote LGBTIQ+ osoba u državi. Zato smo pred ove izbore pripremili zahtjeve koji su jasno artikulirani, i na kojima je radila šira mreža od 15tak LGBTIQ+ udruga diljem Hrvatske, poput Trans Aida, Duginih obitelji ili udruge LORI iz Rijeke. Znamo da imamo saveznike i saveznice u pojedinim političarima i političarkama, a ovim zahtjevima želimo doći informacije tko nas još podržava i s kojim osobama možemo razgovarati o konkretnim poboljšanjima. Zato želimo da te pojedinke i pojedinci jasno i glasno, imenom i prezimenom, potpišu zakletvu”, izjavio je Erin Vlahović, član inicijative Ponosni Zagreb i koordinator programa za prava interspolnih osoba u udruzi Trans Aid.

Objavili smo danas popis osoba koje su potpisale zahtjeve i iako nas veseli vidjeti jako puno kandidata iz zeleno-lijeve koalicije, žalosno je da više osoba iz nekih drugih koalicija koje se načelno zalažu za prava LGBTIQ+ osoba nisu potpisale svojim imenom i prezimenom da stoje iza zahtjeva. Neki kandidati su čak izjavili da im je “zakletva” previše ozbiljna riječ i da zato neće potpisati zahtjeve. Hoće li ti isti političari zbog straha od riječi zakletva isto tako pokolebati strahu kad se bude trebalo uvesti konkretne mjere koje će zaštiti i prevenirati slučajeve kada neki lezbijski par bude opet pretučen u taksiju ili kada neka mlada trans osoba bude izbačena iz kuće?”, dodaje Daniel Martinović, član inicijative Ponosni Zagreb.

“Ono što je sigurno, nećemo stati samo na ovim zahtjevima. U narednom razdoblju planiramo niz događanja i aktivnosti u kojima želimo podizati vidljivost LGBTIQ+ osoba, ali i nastaviti zagovarati naše zahtjeve i upoznati kako političare tako i širu javnost s problemima s kojima se susrećemo na svakodnevnoj razini. Plaćamo iste poreze kao i svi ostali savjesni građani i građanke, smatramo da imamo pravo na ista građanska prava i smatramo da je i Hrvatska spremna mijenjati svoj pravni okvir po uzoru na neke progresivnije zemlje u Europi ili svijetu”,  zaključio je Vlahović.