U fokusu

rusija bijesna

Pussy Riot kandidirane za nagradu Saharov

Pussy Riot kandidirane za nagradu Saharov

Odbori Europskog parlamenta predstavili su pet kandidata za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja, među kojima je i punk skupina Pussy Riot zbog čega je Rusija odmah napala Europski parlament.

Rusija je, nakon objave kandidata, optužila EP da se miješa u poslove ruske Vlade, prenosi Hina. U priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova kaže se da se ‘ta inicijativa skupine europskih zastupnika može smatrati samo sramotnim pokušajem miješanja’ u rad ruskog pravosuđa te ‘stavljanjem pod znak pitanja odluke suda koji ju je donio u skladu sa zakonom‘, prenosi agencija France Presse.

“Nagrada Saharov za slobodu mišljenja želi honorirati pojedince ili organizacije za njihove napore u borbi za ljudska prava”, kazao je čelnik Odbora za vanjsku politiku Elmar Brok.

Nominirani su bjeloruski borac za ljudska prava Ales Bialiatski, Pakistanac Joseph Francis, utemeljitelj Centra za pravnu pomoć, tri ruandska predstavnika oporbe, ruska skupina Pussy Riot te dva iranska aktivista za ljudska prava, piše na internetskoj stranici EP-a. Pobjednik će biti izabran u listopadu i dobit će 50.000 eura.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30) osuđene na po dvije godine zatvora za ‘huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom’ zbog izvedbe ‘punk molitve’ u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi kojom su Majku Božju zazvale da uzme sebi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Presuda je izazvala oštre kritike zapadnih vlada i inozemnih i ruskih organizacija za ljudska prava.