U fokusu

Unatoč antigej zakonu

Queer film festival stiže u Ugandu

Queer film festival stiže u Ugandu

Uganda je jedno od najmanje sigurnih mjesta za lezbijke, gej, biseksualne ili transseksualne osobe na svijetu. Ipak, to nije zaustavilo grupu aktivista i aktivistkinja da organiziraju queer film festival.

“Putem filmova, želimo pokrenuti dijalog i pružiti prostor ljudima izvan LGBTQI zajednice za razumijevanje situacije u kojoj se LGBT osobe u Ugandi nalaze. Naš je primarni cilj podići svjesnost i toleranciju za različite seksualne identitete putem javnog prikaza filmova. Sekundarni cilj je dati podršku i ohrabriti autore i autorice filmova da podijele queer priče u okolini u kojoj su LGBT osobe kriminalizirane.”, rekao je organizator festivala Kamoga Hassa za The Huffington Post.

Uganda je jedna od zemalja s antigej zakonom. Prema njemu mogu biti kažnjeno gonjene sve lezbijke, gej, biseksualne ili transsekualne osobe samo na osnovu svoje seksualne orijentacije. Upravo iz tog razloga organizatori smatraju da je važno dovesti ovakav festival u to ozračje. 

“Naši su životi ionako u opasnosti i ako ćemo šutjeti nećemo riješiti taj problem. Mi ne tražimo puno, samo želimo da nas se tretira s poštovanjem te da imamo jednake mogućnosti kao i ostale osobe u ovoj zemlji. Trenutno vodimo riskantnu borbu za slobodu, no spremni smo na sve što bi se moglo dogoditi”, kazao je Hassa. 

Kako bi što bolje pripremili i proveli Queer Kampala internacionalni film festival pokrenuli su Indiegogo kampanju