U fokusu

Rad i trud da pomognemo žrtvama nasilja sada je vraćen na početak

 U protekla dva tjedna, sve do jučer niti jedna žena nije potražila pomoć i smještaj u Skloništu dok zakonom utvrđen Protokol o postupanju s žrtvama nasilja u Karlovačkoj županiji jedva da se provodi.

Rad i trud da pomognemo žrtvama nasilja sada je vraćen na početak

Medijska prepirka i optužbe između bivše voditeljice karlovačkog tajnog Skloništa za žene žrtve nasilja Jasne Grbačić i članica Ženske grupe “Korak” koje Sklonište vode deset godina rezultiralo je onim najgorim što se moglo dogoditi.

U protekla dva tjedna, sve do jučer niti jedna žena nije potražila pomoć i smještaj u Skloništu dok zakonom utvrđen Protokol o postupanju s žrtvama nasilja u Karlovačkoj županiji jedva da se provodi. Ovo tvrdi voditeljica “Koraka” Sadika Zvirkić, rekavši kako se prljava antikampanja nastavlja, a sve s ciljem da se Sklonište zatvori i “Korak” prestane s radom.

– Obiteljsko nasilje i dalje je među nama o čemu svjedoče svakodnevna policijska izvješća. No smišljena hajka na “Korak” dovela je do toga da žrtve nasilja, koje onako ranjene ionako ne vjeruju institucijama, zbog ovoga gube povjerenje i u nevladine organizacije, kazala je Zvirkić. Nevjerojatan je slučaj od prije nekoliko dana, dodaje Zvirkić, kad je žena koju je prebio muž potražila liječničku pomoć. Umjesto da je se po Protokolu uputi u policiju, Centar za socijalnu skrb i konačno utočište za žrtve nasilja, jedna od osoba upletenih u medijske napade preporučila joj da ne ide u “Korak” jer će joj tamo – oteti djecu. Ista ta osoba, tvrdi Zvirkić, bila je štićenica u Skloništu kojoj su članice “Koraka” na njezinu zamolbu tri mjeseca čuvale dijete dok je radila sezonski posao izvan Karlovca.

– O gomili laži i neargumentiranih optužbi će nakon podnesenih kaznenih prijava odlučivati institucije. Međutim, sav naš rad i trud da pomognemo žrtvama nasilja sada je vraćen na početak i bit će vrlo teško skinuti ljagu koja je nastala, kaže Zvirkić.

Kako saznajemo, u karlovačkom Skloništu se trenutno nalaze četiri žene s djecom i tamo ih, s obzirom na nastalu situaciju, danonoćno čuvaju članice “Koraka”. Nakon što se dva tjedna nije javila niti jedna žena, jučer su u Sklonište stigle dvije, a danas još jedna žrtva obiteljskog nasilja. “Korak” i dalje, kaže Zvirkić, normalno djeluje na prihvatu žena, pružanju psihološke i pravne pomoći. Kako dodaje, Sklonište je itekako potrebno ovom gradu i “Korak” će pronaći način da opstane.