U fokusu

protiv nevidljivosti žena na tržištu rada

Radnice u Turskoj najavile prosvjede za 1. maj

Radnice u Turskoj najavile prosvjede za 1. maj

ANF

Pripadnice Saveza sindikata radnika/ca u javnoj službi (KESK), Turskog medicinskog saveza (TTB), Saveza revolucionarnih radničkih sindikata (DISK) te Saveza turskih inžinjerskih i arhitektonskih komora (TMMOB) sastale su se u Ankari povodom dogovora glede organizacije prosvjednih akcija za Međunarodni praznik rada koje su najavljene diljem Turske.

Najavljeni prosvjedi potaknuti su stanjem kako ženskih tako i radničkih prava unutar Turske koju je, uz otvoreni napad na građanske slobode i zatvaranje političkih neistomišljenika, obilježila i rastuća nevidljivost žena na tržištu rada na kojem se iste često susreću s mnogo drugačijim i nadasve nepravednijim tretmanom nego što je situacija kod njihovih muških kolega.

Kako prenosi ANF News, sastanku su prisustvovale i mnoge pripadnice politički prominentnih stranaka i sindikata, poput HDP-ove (Narodna demokratska partija) Ayse Acar Başaran koja je ovom prigodom posebnu pažnju odlučila posvetiti značaju solidarnosti žena u kontekstu borbe za, u Turskoj već davno nestalu, demokraciju izjavivši: “Kad se žene ujedine, zauzmu se za vlastiti identitet te stanu jedna uz drugu u zajedničkoj borbi, donijet će jednakost, mir i demokraciju. Čvrsto u to vjerujem. Mi ćemo pobijediti!”  

Uz Ayse Acar Başaran, događanju je u svojstvu govornice prisustvovala i generalna sekretarka saveza umirovljenika, Nevin Kızılöz, koja je u ime svih žena sastanak zaključila izjavom: “Borimo se za rad, jednakost, pravdu, sekularizam i mir. Na 1. maj Bit ćemo na ulicama kako bi učinile radnice vidljivima i progovorile protiv prekarnog rada s kakvim se susreću žene. Ustrajat ćemo u organiziranoj borbi protiv onih koji nastoje uništiti jednakost i žele omalovažiti naš rad. Naša snaga je u zajedništvu, zajedno ćemo uspjeti!