U fokusu

stop politici segregacije

‘Raspustite radnu skupinu i zaštitite istospolne obitelji kroz Obiteljski zakon’

‘Raspustite radnu skupinu i zaštitite istospolne obitelji kroz Obiteljski zakon’

S.K.

Udruge Rišpet, Kontra i Iskorak reagirale su na naizjave ministra uprave Arsena Bauka u Večernjem listu gdje je rekao kako ‘neće mijenjati Obiteljski zakon jer istospolne obitelji ne smatraju obiteljima, te da im neće biti osigurana zakonska ravnopravnost ni u pogledu pojedinih prava i obveza’.

“Kada Vlada odbije manjinske obitelji uopće nazvati obiteljima i kada njihovu zaštitu namjerno propusti uvrstiti u Obiteljski zakon, to treba zabrinuti ne samo pripadnike/-ce određene društvene skupine, već i sve građane i građanke kojima je stalo do poštivanja ljudskih prava”, stoji u priopćenju čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

Poštovane/i,

obraćamo vam se kako bismo reagirali na izjave ministra uprave, g. Arsena Bauka, od 29. lipnja u intervjuu za Večernji list. Ministar je naveo nekoliko činjenica vezano za stav i planove Vlade koji se tiču zaštite obiteljskog života istospolnih obitelji.

Već je poznato javnosti da je ministar uprave nakon Split Pridea za HTV Dnevnik izjavio sljedeće: “Sama činjenica da taj zakon radi Ministarstvo uprave, a ne Ministarstvo socijalne politike koje je nadležno za pitanja obitelji pokazuje dakle da Vlada u ovom trenutku neće to u potpunosti izjednačiti s obitelji.”

Sada je u intervjuu za Večernji list ministar potvrdio svoje ranije navode da Vlada neće mijenjati Obiteljski zakon jer istospolne obitelji ne smatraju obiteljima, te da im neće biti osigurana zakonska ravnopravnost ni u pogledu pojedinih prava i obveza. Ministar je u ovom intervjuu naveo između ostaloga da istospolni parovi neće moći posvajati djecu.

Nadalje, ministar je naveo da se nova institucija koju Vlada želi uvesti kroz poseban zakon neće zvati “registrirano partnerstvo nego životno partnerstvo” jer da izraz “registrirano partnerstvo2 vrijeđa LGBT osobe.

Ovim putem javno se obraćamo Vladi RH i ministru Bauku, kako bismo pojasnili da LGBT osobe i organizacije za zaštitu ljudskih prava ne vrijeđaju pojedini izrazi kao što je “registrirano partnerstvo”. Ono što nas smeta je segregacija i diskriminativno postupanje, bez obzira pod kojim nazivom ga vladajuće strukture prezentirale javnosti.

Kada Vlada odbije manjinske obitelji uopće nazvati obiteljima i kada njihovu zaštitu namjerno propusti uvrstiti u Obiteljski zakon, to treba zabrinuti ne samo pripadnike/-ce određene društvene skupine, već i sve građane i građanke kojima je stalo do poštivanja ljudskih prava.

Novi prijedlog Obiteljskog zakona je u izradi i nema razloga zbog kojeg bi bilo potrebno stvarati posebne radne skupine, posebne zakone i posebne institucije pored braka i izvanbračne zajednice kako bi se reguliralo pitanje istospolnih obitelji.

Politika segregacije koju zastupa Vlada je diskriminativna i ima štetne posljedice ne samo u pogledu konkretnih prava koja će biti uskraćena istospolnim obiteljima, već i vezano za percepciju takvih obitelji i općenito LGBT osoba u društvu. To je posebno zabrinjavajuće u kontekstu učestalih slučajeva diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama.

Djeca koja žive u istospolnim obiteljima postoje i izostanak reguliranja ovog područja Obiteljskim zakonom, samo će uzrokovati da ta djeca i dalje žive u pravnoj nesigurnosti jer ako se naprimjer biološkom roditelju ili posvojitelju nešto dogodi, njegov partner ili partnerica neće imati pravo skrbništva nad djetetom.

Još jednom poručujemo Vladi: Mi smo građani i građanke Republike Hrvatske, naše obitelji su obitelji i mi očekujemu jednaku zaštitu i postupanje od državnih institucija kao i većinski dio populacije. Tražimo da se raspusti radna skupina pri Ministarstvu uprave. Tražimo da se zaštita obiteljskog života istospolnih parova regulira kroz Obiteljski zakon i postojeće institucije braka i izvanbračne zajednice.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras
koordinatorica Kontre

Edo Bulić
koordinator Iskoraka

Ljubica Lipanović
koordinatorica Rišpeta