U fokusu

STOP militarizaciji društva

Rat je gotov, idite kući – poruka je s kojom se Zagreb budi!

Rat je gotov, idite kući – poruka je s kojom se Zagreb budi!

FB/CMS

Centar za mirovne studije objavio je jutros na svojoj službenoj Facebook stranici kako su jutros u Zagrebu osvanule poruke protiv održavanja vojnog mimohoda!

Na plakate koji promoviraju održavanje vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice Oluje zalijepljene su poruke: ‘Rat je gotov, idite kući!‘ i ‘Rat je gotov na mjestu voljno’.

Centar za mirovne studije nedavno je održao javnu akciju dijeljenja proglasa na Markovom trgu članovima i članicama Vlade kojima su poručili kako je rat gotov te da je vrijeme da pružimo otpor militarizaciji društva.

{slika}

“Vojni mimohod primarno je odraz slabosti i nezrelosti našeg društva. Niti dvadeset godina nakon rata nismo puno naučili kako ratno iskustvo iskoristiti da se rat nikada ne ponovi. Organizacija vojne parade sasvim sigurno nije korak u tom smjeru, već upravo suprotno. Političke floskule oko vapaja za “zajedništvom” prizivaju novi rat koji će nam osigurati to lažno “zajedništvo”. Romantiziranje rata kao metode stvaranja “zajedništva” zastrašujuća je politička retorika koju izgovaraju neki od najodgovornijih nositelja vlasti u Hrvatskoj. Podsjećamo da se “zajedništvo” u kojemu svi trebamo jednako misliti i vjerovati naziva fašizam. Mi želimo graditi zajedništvo u kojemu postoji pluralizam mišljenja i različitosti, i koji se ne stvara kroz vojne mimohode i proslave ratnih pobjeda. Upravo suprotno, zajedništvo u različitosti se ostvaruje slavljenjem nenasilja, mira i otporu svakoj militarizaciji društva”, zaključile/i su tada iz CMS-a.

{slika}