U fokusu

Najmanje 36 žena podvođeno

Razbijen lanac trgovine ženama iz Pakistana u Kinu

Razbijen lanac trgovine ženama iz Pakistana u Kinu

Pakistanske vlasti su privele 12 osoba zbog sumnje na prostituciju i trgovinu ženama jer su podvodili mlade žene iz Pakistana u Kinu, kao dio sve većeg problema trgovine ljudima, koji se često temelji na lažnim brakovima.

Uhićeno je osam osoba kineske nacionalnosti i četiri pakistanske, kazao je Jameel Ahmad iz FIA-e (Pakistan’s Federal Investigation Agency) koja se bavi trgovinom ljudima. “Uhvatili smo skupinu nakon istrage u kojoj je FIA primila više informacija o povećanju krijumčarenja mladih žene u Kinu nakon čega su primorane na prostituciju“, dodao je.

Uhićenja dolaze oko tjedan dana nakon što je Human Rights Watch kazao da bi Pakistan trebao biti uznemiren i reagirati zbog sve češćih izvješća o trgovini ženama i djevojkama u Kinu. Način na koji se to radi vrlo je sličan obrascu trgovine ljudima u kojima se trguje ‘mladenkama’ u Kinu iz najmanje pet drugih azijskih država.

I Kineska ambasada u Islamabadu također je reagirala na ilegalne prijelaze granica koje sliče na trgovinu ženama. Prošli mjesec ambasada je izjavila da Kina i Pakistan surađuju sa zakonodavstvom Pakistana kako bi sveli ilegalne postupke na minimum. Uz to, odbacili su tvrdnju da se ženama trguje kako bi se prodali njihovi organi, govoreći da takve tvrdnje navode istragu na krivi put.

Najčešće žrtve trgovine ženama i djevojkama su osobe kršćanske vjeroispovijesti. Tako je progres u istrazi postignut nakon slučaja ‘vjenčanja’ prošli tjedan u gradu Faisalabad gdje su uhićeni muškarac, žena i lažni svećenik. Optužena grupa je priznala da su ‘prebacili’ najmanje 36 žena i djevojaka iz Pakistana u Kinu kako bi se bavile prostitucijom.