U fokusu

NOVI PROJEKT NA KICKSTARTERU

‘Razbijmo šutnju’ – film o seksualnom zlostavljanju muslimanki

‘Razbijmo šutnju’ – film o seksualnom zlostavljanju muslimanki

Platforma za financiranje kreativnih projekata Kickstarter, nedavno je objavila priču o seksualnom nasilju muslimanki. Breaking the silence  dokumentarni je film Nadye Ali, slobodne novinarke i filmašice koja se na projekt odlučila nakon što joj je bliska obiteljska prijateljica povjerila da je bila zlostavljana u djetinjstvu. Većina muslimana/ki živi u zatvorenoj zajednici u kojoj je razgovor o seksu i seksualnosti još uvijek tabu. Žrtve seksualnog nasilja najčešće su djeca, a zbog srama, zbunjenosti i kulture u kojoj odrastaju šute o svojim traumama. Zlostavljanje od strane članova obitelji ili bliskih prijatelja dodatno otežava psihičko stanje žrtve, koja priznanjem ili prijavom zlostavljača riskira nepovjerenje ili narušavanje imena svoje obitelji. Takvo okruženje “idealno” je za opetovano nasilje jer zlostavljač živi bez krivnje, znajući da žrtva neće progovoriti.

Breaking the silence prvi je dokumentarni film koji na ovaj način prikazuje priče i iskustva američkih muslimanki s ciljem promjena u njihovim zajednicama i kažnjavanja počinitelja. Film prikazuje četiri ispovijesti žena koje su bile zlostavljane u djetinjstvu i godinama skrivale traumatično iskustvo. Prikazani intervjui njihova su prva javna svjedočanstva. Odlučile su koristiti svoja prava  imena u nadi da će njihove obitelji razumjeti tu odluku. Nadia se usredotočila na muslimanke jer je to zajednica u kojoj je odrasla, no jedan od ciljeva filma jest i naglasiti razliku između kulture i religije te ukazati na problematiku seksualnog zlostavljanja koja je univerzalna i ne tiče se isključivo muslimanki.

Financiranje projekta započelo je 15. rujna ove godine s ciljem sakupljanja 15 tisuća dolara koliko im je potrebno da bi završili dokumentarni film i plasirali ga na filmske festivale. Za sada je skupljeno gotovo sedam tisuća dolara, a financiranje putem Kickstartera završava 24. listopada. Nadia Ali i njezini suradnici, Salah Anwar i Javier Vazquez, nadaju se da će projekt biti prepoznat i da će im javnost dati svoju podršku. Film bi trebao biti dovršen u siječnju 2015. godine.