U fokusu

Djevojčice obavljaju više kućanskih poslova od dječaka, a zarade manji džeparac

Razlika u plaćama od malih nogu

Razlika u plaćama od malih nogu

Rod kao princip po kojem vrednujemo rad ima depresivno duboke, ali ne i iznenađujuće korijene. U prosjeku, dječaci obavljaju kućanske poslove dva sata kraće po tjednu nego djevojčice, tj. igraju se dva sata duže. Ako pak žive u kućanstvu gdje djeca dobivaju džeparac za obavljanje zadataka, dječaci zarađuju više, pa više i uštede. Godinu za godinom, istraživanja kontinuirano potvrđuju te obrasce. Problemi s kojima se žene suočavaju oko nejednakih plaća i kućanskih poslova zapravo započinju u djetinjstvu, piše Salon.

Istraživanje iz 2009. godine provedeno od strane ekonomista na Sveučilištu u Michiganu utvrdilo je rodnu nejednakost u odgovornostima od dva sata u tjednu na uzorku od 3.000 djece. Iste godine dječja publikacija, magazin Highlights , anketirala je svoje čitatelje/ice i došla do podataka da 75 posto djevojčica obavlja kućanske zadatke, za razliku od 65 posto dječaka. Ova nejednakost u obavljanju kućanskih poslova i slobodnom vremenu nastavlja se u odrasloj dobi u cijelom svijetu. Prema Organizaciji za ekonomsku sigurnost i suradnju (OECD), muškarci ‘izvješćuju da više vremena provode u aktivnostima koje bi se mogle nazvati slobodnim vremenom nego žene. Rodne razlike slobodnog vremena unutar zemalja OECD-a  velike su’.

Činjenica da kućanski poslovi za dječake ispadaju profitabilniji čini jaz u obavljanju kućanskih poslova u djetinjstvu još više uznemirujućim. Ispada da su roditelji skloniji tipično više vrednovati rad dječaka nego djevojčica. Web-stranica  koja pomaže roditeljima/icama kako naučiti djecu zarađivati, trošiti i štedjeti novac odgovorno, pktmny, otkrila je kako postoje ‘velike razlike u odnosu na rod, godinama i prirodi zadataka koje obavlja svako dijete’. Na primjer, košenje travnjaka generalno znači veći džeparac nego slaganje rublja; čišćenje snijega s kolnika donijeti će više gotovine u ruke nego isprazniti perilicu suđa.

Postoje zanimljivi aspekti te razlike i stupanj po kojem tradicionalni ženski poslovi- slaganje, pranje suđa – odvijaju se u kući, a tradicionalno muški poslovi odvode djecu van kuće. Rad izvan kuće može pružiti više prilika za zaradu, poput košnje susjedova travnjaka. Generalno gledajući, feminizirani kućni poslovi ostaju skriveni i puno manje plaćeni. Djevojčice mogu i napuštaju kuću (na primjer, više će ih biti dadilje), također, očito mogu obavljati poslove za dečke, poput košnje travnjaka. Međutim, ova istraživanja pokazuju da način raspodjele poslova odugovlači sustavne probleme većih razmjera u ekonomiji.

Ove probleme prepoznala je prije nekoliko desetljeća ekonomistica Marilyn Waring u svom znakovitom radu, If Women Counted[1] (obnovljeno u Counting for Nothing[2]) u kojem je navela stupanj do koje mjere je globalno posao žena nevidljiv i nepriznat. Usprkos njezinom utjecaju na način kako državni računovodstveni sistemi priznaju rad, zajedno s povezanim promjenama zadnjih trideset godina, njezina osnovna otkrića ostaju nepromijenjena.

Treća posljedica kućanskih poslova koja narušava rodnu jednakost: prema najnovijem istraživanju Andrewa Healyja i Neilla Malhorta, muškarci koji su odrasli sa sestrama obavljaju manje kućanskih poslova nego njihove supruge i znatnije su društveno konzervativni. Healy i Malhorta su otkrili da dječaci koji imaju sestre imaju 8,3 posto veće šanse kad odrastu da se identificiraju s republikancima (dakle, konzervativnijim političkim opcijama). Napisali su, ‘muškarci sa sestrama imaju 17 posto veće šanse da kažu kako njihova supruga obavlja više kućanskih poslova, sugerirajući da je okruženje podijeljeno na rodne uloge u djetinjstvu možda zauvijek promijenilo pogled muškaraca na te uloge’.

Loše vijesti su da rodne nejednakosti plaća i podijeli vremena imaju korijene u tome na koji način nagrađujemo djecu za posao koji obavljaju kod kuće. Scenarij iz djetinjstva nastavlja postavljati temelje za daljnje vrednovanje kućanskih poslova, za preferiranje muških karijera naspram one žena, za upornu rodnu segregaciju zaposlenica, te za trajnu razliku u plaćama. Sve zbog toga tko će obrisati suđe, a tko će iznijeti smeće.

Dobre su vijesti pak da kućanski poslovi omogućuju jednostavan način za roditelje kako graditi egalitarne stavove i dugoročnu rodnu jednakost. Podijelite poslove podjednako, bez obzira na rod, a ako ćete platiti djeci njihovo obavljanje, platite im jednako. Tada, za dvadeset godina, možda vaši sinovi i kćeri neće morati ispočetka čitati  jednake statistike.

Prevela i prilagodila Marija Sabolić


[1] If Women Counted– višestruko značenje naslova: Kada bi se računalo na žene,Kada bi žene računale; Kada bi žene bile važne

[2] Counting for Nothing– prijevod: Računati na ništa